Κίνα: Χτίσιμο τεράστιου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο Γκόμπι

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 06:26
UPD:06:27
NASA Earth Observatory

Τμήμα του σταθμού, όπως τον φωτογράφισε η NASA.

A- A A+

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης της εμπορικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην έρημο Γκόμπι.

Ο σταθμός, που έχει σχεδιαστεί να καταλαμβάνει 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα εγκαταλελειμμένων εκτάσεων στην επαρχία Τσινγκχάι, θα παράγει 200 ​​μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετής για να παρέχει ηλεκτρισμό σε ένα εκατομμύριο σπίτια.

Η ανάπτυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κίνας, της χώρας με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας, βασιζόμενη σε ένα σύνολο έξι ηλιακών πύργων που θα επεξεργάζονται το φως που ανακλάται από μια σειρά ηλιακών κατόπτρων.

Ο σταθμός θα είναι επίσης εξοπλισμένος με τεχνολογία αποθήκευσης θερμότητας και θα μπορεί να αποθηκεύει το ισοδύναμο έως και 15 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μονάδα, που κατασκευάζεται από κοινού από την αμερικάνικη εταιρεία BrightSource Energy και την Electric Group με έδρα τη Σαγκάη, θα επιτρέπει στην Κίνα να καίει 4,26 εκατομμύρια τόνους λιγότερο άνθρακα κάθε χρόνο.

Αυτό είναι ισοδύναμο με ετήσια μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 896.000 τόνους και εκπομπών διοξειδίου του θείου κατά 8.080 τόνους.

Η δυνατότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Κίνα αυτή τη στιγμή εκτιμάται σε περίπου 30 γιγαβάτ και χαρακτηρίζεται ως ραγδαία αναπτυσσόμενη.

Μόνο αυτό το έτος, η Κίνα σκοπεύει να προσθέσει άλλα πέντε γιγαβάτ στο δίκτυο, στοχεύοντας στο φιλόδοξο στόχο των 100 γιγαβάτ έως το 2020.

Η Κίνα είναι σήμερα ο πιο ενεργός επενδυτής του κόσμου όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πριν από μόνο 10 χρόνια στη χώρα υπήρχαν σταθμοί με ισχύ μόλις 70 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή