Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Kyushu Electric Power σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της στις 10 Αυγούστου, στα πλαίσια της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας ατομικής ενέργειας της χώρας.
Ο πυρηνικός κλάδος έπαυσε καθολικά τη λειτουργία του στον απόηχο της καταστροφής στη Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε πιέζει να επαναφέρει κάποιους αντιδραστήρες σε λειτουργία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο αντιδραστήρας Νο 1 στον πυρηνικό σταθμό Κιούσου του Σεντάι, ισχύος 890 μεγαβάτ, θα χρειαστεί δύο ή τρεις ημέρες για να αρχίσει να παράγει ενέργεια, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας.
Θα φθάσει σε πλήρη ισχύ περίπου δέκα ημέρες μετά την επανεκκίνηση, και στη συνέχεια οι ρυθμιστικές αρχές θα πραγματοποιήσουν τους τελικούς ελέγχους πριν από την εμπορική λειτουργία του αντιδραστήρα τον Σεπτέμβριο.
Η εταιρεία, η οποία είναι ο μονοπωλιακός προμηθευτής στο νοτιοδυτικό νησί με το ίδιο όνομα, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε κέρδη για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, μετά από τέσσερα χρόνια ετήσιων απωλειών, και η επανεκκίνηση του αντιδραστήρα θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων κατά περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Η διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού τομέα στην Ιαπωνία έχει προκαλέσει απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων στις επιχειρήσεις ενέργειας, οι οποίες κατέφυγαν στην εισαγωγή περισσότερων ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψαν το κόστος αναβαθμίσεων για την εκπλήρωση αυστηρότερων κανόνων ασφαλείας.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι σφυγμομετρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κοινού αντιτίθεται στην επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η εταιρεία σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία και τον αντιδραστήρα Νο 2, ίδιας ισχύος, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να εξοικονομεί πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.