Εντός Αυγούστου θέλουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό οι θεσμοί

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 15:42
UPD:15:43
INTIME NEWS

Η συνάντηση στο υπ. Εργασίας κράτησε μιάμιση ώρα και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία συνεδριάζουν στο Hilton, είναι εκείνα που θα υπεισέλθουν στην ουσία των θεμάτων. 

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, χωρίς να υπεισέλθουν στην ουσία θεμάτων όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία συνεδριάζουν στο Hilton, είναι εκείνα που θα υπεισέλθουν στην ουσία των θεμάτων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν οι αλλαγές ειδικά στο ασφαλιστικό (κυρίως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος) να περάσουν άμεσα από τη Βουλή και -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- πριν ή μαζί με τη συμφωνία για την τριετή παράταση.

Για τα εργασιακά θέματα η συζήτηση ξεκίνησε από εκεί που είχε σταματήσει με τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας και νυν υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, δηλαδή από τον οδικό χάρτη των αλλαγών σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

EUROKINISSI

Θέμα προέκυψε σήμερα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -πέρασε μαζί με αυτήν για τα capital controls- όπου δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), να προχωρά στην ανάθεση απευθείας συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά «κανέναν ξένο εμπειρογνώμονα, για να συγγράψει το μνημόνιο», αλλά είναι υποχρεωμένη «να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν «απολύτως αναληθές» ότι «το κουαρτέτο αλωνίζει τα υπουργεία» και σημειώνουν ότι «η μόνη συνάντηση σε υπουργείο, έγινε σήμερα στο Εργασίας μετά από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού, κ. Κατρούγκαλου». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή