Κατσικάρης: Να είμαστε ανιδιοτελείς, πάνω απ΄ όλους η ομάδα

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 15:03
UPD:15:05
INTIME SPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ευτυχής που θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση, παράλληλα όμως τόνισε ότι επιλογή του θα είναι δύσκολη.

A- A A+

Εφ΄ όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο Φώτης Κατσικάρης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις κλήσεις της Εθνικής, ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2015.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ευτυχής που θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση, παράλληλα όμως τόνισε ότι επιλογή του θα είναι δύσκολη.

Ο Έλληνας τεχνικός εστίασε στην ανιδιοτέλεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την Εθνική, δήλωσε ότι μετάνιωσε για όσα είχε πει για τον Κουφό και υπογράμμισε πως είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τον Σπανούλη.

«Το σημαντικό είναι πως δεν έχουμε καμία απουσία φέτος. Η επιλογή έγινε βάσει κριτηρίων και αγωνιστικής κατάστασης, ενώ και η χημεία είναι πολύ σημαντική. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω και να έχω συχνή επαφή με τους παίκτες, κάτι που εκτιμούν και οι παίκτες. Η Εθνική είναι ένα τελείως ξεχωριστό κομμάτι για καθέναν, είτε είναι προπονητής είτε παίκτης» είπε ο Κατσικάρης.

Αναφερόμενος στη ''συνταγή'' της επιτυχίας, τόνισε ότι «η λέξη ανιδιοτέλεια θα πρέπει να μας καρφωθεί στο μυαλό και στην καρδιά. Όλοι οι παίκτες έδειξαν διάθεση να έρθουν και θα πρέπει από τις 31 Ιουλίου που θα αρχίσει η προετοιμασία να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη χαρά που χρειάζεται όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά όλη η Ελλάδα».

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι; «Να συνεχίσουμε στην περσινή βάση, ένα μπάσκετ όμορφο και αποτελεσματικό, αν και αυτό παρεξηγείται από κάποιους. Θέλω να είμαστε φέτος πιο έξυπνοι από πέρσι και πιστεύω πως μπορούμε, γιατί το μπασκετικό IQ του Έλληνα είναι πολύ ψηλό (...) Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς περισσότερο τον εαυτό του από την ομάδα.  Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά, γιατί ταλέντο, εμπειρία και κορμιά υπάρχουν».

Για παίκτες που δεν κλήθηκαν είπε: «Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Θα μπορούσα να επιλέξω 17-18 παικτών, αλλά η προετοιμασία είναι σύντομη. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη μη κλήση κάποιου παίκτη, αλλά να μιλήσω μόνο για όσους είναι εδώ. Για τους τραυματισμούς, έχει τελειώσει η αποθεραπεία του Παπανικολάου, ενώ και ο Σπανούλης κάνει ένα ατομικό πρόγραμμα που θα πρέπει να το τελειώσει. Οι υπόλοιποι είναι υγιέστατοι».

Εκτός των άλλων, με τις συγκεκριμένες επιλογές «μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό στη δωδεκάδα. Υπάρχουν τέσσερις καινούριοι παίκτες, αλλά για παράδειγμα ο Περπέρογλου που πέρσι είχε έναν τραυματισμό, είναι διαφορετικός από τον Παπανικολάου και τον Αντετοκούνμπο. Υπάρχει ευελιξία».

Ο Κατσικάρης παραδέχτηκε ότι πως υπερέβαλε πέρσι με τις δηλώσεις του για τον Κουφό. «Έχω παραδεχτεί πως έκανα λάθος πέρσι όσον αφορά στην αντίδρασή μου για την απουσία του Κουφού. Είχε κάποια προσωπικά ζητήματα, λύθηκε η παρεξήγηση και το πιο σημαντικό είναι αυτό. Επέλεξα να σκεφτώ το καλό της ελληνικής ομάδας» τόνισε.

Για την επιστροφή του Σπανούλη και το ρόλο του, υπογράμμισε: «Είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ήδη έχω μιλήσει με τον Βασίλη γι΄ αυτό το πράγμα. Ο καθένας έχει το ρόλο του και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Το προπονητικό τιμ πρέπει να καταλάβει τον παίκτη για να τον αξιοποιήσει. Έχουμε τη γενιά των Ζήση, Σπανούλη, Μπουρούση, Καϊμακόγλου και Περπέρογλου, ενώ έχουμε και τη γενιά του 1990».

Το ζητούμενο κατά τον Φώτη Κατσικάρη είναι «να είμαστε ακόμη καλύτεροι από πέρσι στην άμυνα. Θα γίνουν μικρές αλλαγές στο κομμάτι της επίθεσης και της άμυνας, ενώ θεωρώ πως θα είμαστε καλύτεροι και στα ριμπάουντ. Πέρσι πληγωθήκαμε από την απουσία του Κουφού, γιατί ο Μπουρούσης έκανε καταπληκτικό τουρνουά, αλλά έμεινε από δυνάμεις. Με τον Κουφό έχουμε έναν διαφορετικού τύπου ψηλό».

Όσο για τους στόχους της Εθνικής, δεν θέλησε να πει μεγάλες κουβέντες: «Σαν πρώτο στόχο θα θέλαμε να είμαστε στους έξι για να διεκδικήσει η ομάδα την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Γαλλία περίμενε τόσα χρόνια, με έναν απίστευτο προγραμματισμό, για να φτάσει πρόπερσι να πάρει το χρυσό. Εμείς αυτά που έχουμε πετύχει τόσα χρόνια είναι αξιοθαύμαστα. Θέλουμε να πάμε όσο ψηλά μπορούμε, κι αν είναι στα μετάλλια… μακάρι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Εθνική για να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. «Θέλουμε να φτάσουμε στο υψηλότερο σκαλοπάτι, οι κινήσεις μας έχουν αρχίσει εδώ και μήνες. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, κάτι που αναγνωρίζεται και μέσα στο ίδιο το μνημόνιο» είπε.

«Εμείς αντιστεκόμαστε όσο είναι δυνατό σε αυτή την κρίση και προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο και να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για την Εθνική. Η οικονομική επιχορήγηση από την πολιτεία είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη, αλλά δεν το κάνουμε πρώτο θέμα γιατί δοκιμάζεται όλος ο ελληνικός λαός. Τα μέσα μας είναι πενιχρά» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις