Αλ. Τσίπρας: Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 00:53
UPD:02:22
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε δυσμενές το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη.

A- A A+

Για την διαρκή προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι «οχυρό μάχης» που δεν θα εγκαταλείψει.

«Η παρουσία μας είναι οχυρό μάχης για τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό δεν προτίθεμαι οικιοθελώς να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους κυβερνητικούς Βουλευτές. Μάλιστα απάντησε εμμέσως και στην κριτική Λαφαζάνη για μάχη καρεκλών, λέγοντας ότι «μου προκαλούν θλίψη αυτές οι επισημάνσεις».

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτήν την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκής εγγύηση της πρώτης κατοικίας. Χωρίς αυτήν την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε». «Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα συναντήθηκα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η δέσμευση ήταν σαφέστατη. Το φθινόπωρο θα έρθει και νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο Πρωθυπουργός διαψεύδοντας «την παραπληροφόρηση και την παραφιλολογία που οργιάζουν».

Αναφερόμενος στην ιδιοκτησία του προγράμματος, που η αντιπολίτευση του ζητά να την αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής ότι δεν ανήκει στην ελληνική πλευρά. «Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρεια νίκη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχασαν την ηγεμονία τους στην Ευρώπη», είπε και τόνισε: «Αναρωτιέστε για την κηδεμονία του προγράμματος. Αυτή είναι η μεγάλη τους απώλεια. Μετά από έξι μήνες δεν μπορεί κανείς να πει ότι η ιδιοκτησία του ανήκει στην ελληνική πλευρά», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στην εσωτερική διακυβέρνηση, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που θεσπίζει καθεστώς διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και είπε ότι «στόχος είναι να βάλουμε τέλος στην ευρωπαϊκή πρωτοτυπία για καναλάρχες με 25 χρόνια προσωρινές άδειες και να μπορέσει η ΕΡΤ να γίνει ψηφιακός πάροχος».
  • σύγκρουση με την διαφθορά αφήνοντας την δικαιοσύνη να λειτουργήσει, «όπως με ευχαρίστηση βλέπω ότι γίνεται τις τελευταίες ημέρες».
  • άνοιγμα διαλόγου για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
  • ενδιαφέρον στην ανακούφιση των πιο αδύνατων και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

«Η προοπτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στην διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς περιορίζεται στην διαπραγμάτευση με τους έξω. Εντούτοις πάντα πίστευα και πιστεύω ότι δεν περιορίζεται μόνο στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν και εσωτερικές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Έλληνες ανέλαβε την διακυβέρνηση για να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, την διαφθορά, να εμπεδώσουμε διαφάνεια, αξιοκρατία, κράτος δικαίου. Αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε».

Παράλληλα απάντησε εμμέσως και στην κριτική της Προέδρου της Βουλής επισημαίνοντας ότι «είναι καλύτερο τα επιχειρήματα να είναι πολιτικά και να μην στηρίζονται μόνο στο γράμμα της διαδικασίας. Η ουσία είναι ότι την προηγούμενη Κυριακή οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό βάση του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αγγίξαμε τα όρια της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της σημερινής Ευρώπης στην οποία ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να θυσιάσουν κάθε αναφορά στις ιδρυτικές της αξίας προκειμένου να την κρατήσουν στο άρμα της λιτότητας». Παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν έχουμε μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι ομαλές οι συνθήκες που η πλειοψηφία του σώματος συναινεί στην διαδικασία».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη. Όμως δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή τη μάχη. Είμαι περήφανος που την έδωσα και υψώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Ξέρω ότι λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα μου πει κάποιος "ναι, αλλά ηττηθήκατε". Πράγματι, οι δυνάμεις ήταν εξαιρετικά ετεροβαρείς. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο αγώνας μας θα βγάλει καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια».

«Ήδη η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη. Βεβαίως συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις, που μάλιστα επιμένουν στην εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως ο διάλογος έχει αρχίσει. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατεύθυνση. Είναι μία διαρκής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου. Δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η κατάληξή της», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το φάντασμα του Grexit παραμένει, καθώς η γερμανική πλευρά επιμένει να θέτει το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έκανε ο Σόιμπλε στην συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. «Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να ακυρωθεί για πάντα το Grexit και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Για να συμβεί είναι προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, να μην το επαναφέρουν κάποιοι άλλοι από τους εταίρους μας», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Aν σκόπιμα κάποιοι σου επαναφέρουν διαρκώς το φάντασμα, το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ».

Ο k. Τσίπρας υπερασπίσθηκε την συμφωνία που πέτυχε με τους δανειστές: «Oρισμένοι ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα μία χειρότερη συμφωνία. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε το παραποιούν συνειδητά. Δεν θα ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, ωστόσο έχουμε μία τριετή συμφωνία με χρηματοδοτική κάλυψη 82 – 86 δισ. ευρώ». Αντίθετα, συνέχισε, η πρόταση των δανειστών πριν το δημοψήφισμα προέβλεπε πεντάμηνη κάλυψη με 5 – 7 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές υποχρεώσεις το ίδιο διάστημα ήταν πάνω από 12 δισ. Υπενθύμισε ακόμη πως η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει την «σαφή, σαφέστατη δέσμευση για αναδιάρθρωση, αναδιάταξη του χρέους». «Σήμερα δεν συζητάμε αν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή