Κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση η σημερινή ψηφοφορία

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 15:04
UPD:15:07
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα ακόμη κρας τεστ θα είναι για την κυβέρνηση η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για το τριετές πρόγραμμα, οι δράσεις του οποίου πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι της 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το απόγευμα έγιναν τουλάχιστον δύο συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών και συνεργατών του Πρωθυπουργού κυρίως με τους έξι βουλευτές (Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Δημήτρη Μπαξεναβάκη, Νίκο Μιχαλάκη, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα) που στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης επέλεξαν να δηλώσουν «παρών».

Στόχος είναι πρωτίστως να αποφευχθούν νέες διαρροές που θα μπορούσαν να ρίξουν το αριθμό των «ναι» κάτω από ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και δευτερευόντως -αν αυτό είναι εφικτό- να αυξηθούν τα «ναι».

Όχημα για την αύξηση των «ναι» αποτελούν τόσο η απαλοιφή των διατάξεων για τους αγρότες, αλλά και των ρυθμίσεων για τις πρόωρες συντάξεις, όσο και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Χθες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις επιτροπές. Η εκτίμηση είναι ότι στη σημερινή ψηφοφορία η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τράπεζες θα περάσει ομαλά, ενώ υπάρχει ένας προβληματισμός για τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας που σχετίζεται και με τους πλειστηριασμούς, ο οποίος εκφράστηκε και από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

Πάντως, το Μαξίμου δεν αναμένει να μειωθεί ο αριθμός των 32 βουλευτών που καταψήφισαν το πρώτο πακέτο μέτρων την προηγούμενη Τετάρτη.

Αύριο η κρίσιμη Πολιτική Γραμματεία

Αύριο συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη ίσως συνεδρίαση το τελευταίο διάστημα. Τη θέση του επικεφαλής της ΚΟΕ Ρ. Ρινάλντι, που παραιτήθηκε χθες, θα καταλάβουν είτε ο υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας ο «Δρόμος της Αριστεράς» Ν. Ταυρής, είτε ο Λ. Αξελός. Και οι δύο προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί η σύγκληση του συνεδρίου του κόμματος τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό επίδικο αυτή τη στιγμή είναι αν το κόμμα θα πάει σε έκτακτο ή διαρκές συνέριο.

Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει εκλογή αντιπροσώπων και ψήφιση νέου κειμένου πολιτικών θέσεων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνθεση του σώματος θα είναι ίδια με εκείνη του συνεδρίου του 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή