Ο σερβοβόσνιος πρόεδρος ζητά από Μλάντιτς, Κάρατζιτς να παραδοθούν

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 19:44
UPD:19:55
A- A A+

Ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ντράγκαν Τσάβιτς ζήτησε σήμερα από τους καταζητούμενους φυγάδες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να παραδοθούν για να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι θεσμοί και οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας έχουν γίνει όμηροι αυτής της κατάστασης η οποία πρέπει να τελειώσει οριστικά», σημείωσε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν οι δυο άνδρες βρίσκονται στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τις σερβικές αρχές να συλλάβουν τους Μλάντιτς και Κάρατζιτς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κροατίας, με τη σύλληψη του στρατηγού Αντε Γκοτοβίνα, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

«Δεν ήταν εύκολο για τους Κροάτες. Ομως χθες το βράδυ θα ήθελα να ήμουν Κροάτης», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε αναμένεται να παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκθεσή της με θέμα τη συνεργασία της Σερβίας με το ΔΠΔ. Μια αρνητική έκθεση ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων της Σερβίας-Μαυροβουνίου με την Ε.Ε., που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή