Κ. Μπακογιάννης: Προτεραιότητες η κοινωνική πολιτική και η επιχειρηματικότητα

Συνεδρίασε η Επ. Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 16:50
UPD:17:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, στο νέο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβλέπονται συνολικοί πόροι 190 εκατ. ευρώ, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (148,5 εκατ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (41,5 εκατ. ευρώ).

A- A A+

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μπακογιάννης, αφού έκανε λόγο για το πρωτόγνωρο και ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου αναγκάζεται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση, και επεσήμανε πως η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και παρά τις αντιξοότητες θέτει γερές βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, στο νέο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβλέπονται συνολικοί πόροι 190 εκατ. ευρώ, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (148,5 εκατ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (41,5 εκατ. ευρώ).

Στο νέο ΠΕΠ, συμπεριλαμβάνονται η υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα και χάραξη κοινωνικής πολιτικής από την Περιφέρεια και η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα διαχειριστεί συνολικά 492 εκατ. ευρώ. Στα 190 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ, αναμένεται να προστεθούν 82 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος και περίπου 220 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο για έργα και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης.

Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υποχρηματοδότησης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διεκδικεί αύξηση της εκχώρησης κονδυλίων από τα τομεακά Προγράμματα, ενώ επιμένει στην κατανομή σημαντικού τμήματος του ποσού που υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων που θα γίνει το 2016.

Επίσης, επιχειρεί την ενίσχυση του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τη συμμετοχή του σε οριζόντια προγράμματα, όπως Horizon 2020, Erasmus+, LIFE, και σχεδιάζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μόχλευσης πόρων από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Cretu.

Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, προτεραιότητες της Περιφέρειας αποτελούν:

  1. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και υποστήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται βάναυσα από την κρίση. Σύμφωνα με την Περιφερειακή μας Στρατηγική, θα διατεθούν περίπου 69 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.
  2. Την τόνωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας, βάσει των κατευθύνσεων της Περιφερειακής RIS3.
  3. Η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας.
  4. Η κατασκευή δικτύου αγωγών μεταφοράς και διανομής Φυσικού Αερίου για την εξυπηρέτηση όλων των μεγάλων πόλεων και των περιοχών με υψηλές βιομηχανικές συγκεντρώσεις.
  5. ΠΕΣΔΑ (Λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων)
  6. Να καταστήσουμε την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Σχηματαρίου/ Οινοφύτων / Θήβας ως μια ΒΙΠΕ πρότυπο, προχωρώντας στην τακτοποίηση, θεσμοθέτηση και δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών.
  7. Υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την Ενσωμάτωση των Ρομά στη βάση της Περιφερειακής μας Στρατηγικής, με διάθεση περισσοτέρων από 5,7 εκατ. ευρώ.

Η Περιφέρεια προγραμματίζει:

  1. Έργα υποδομής για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα, αντιπλημμυρικής προστασίας και πολιτικής προστασίας, αστικές αναπλάσεις στα πλαίσια ολοκληρωμένων σχεδίων χωρικής ανάπτυξης, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, υποδομές στην κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Επίσης, παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας του νερού και τη συμμόρφωση προς τις κοινοτικές οδηγίες, υποδομές βελτίωσης της προσπελασιμότητας και  έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου.
  2. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  3. Ανάπτυξη και προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της περιφερειακής και τοπικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ηλεκτρονική διασύνδεση επιχειρήσεων με πελάτες, άλλες επιχειρήσεις, και το Δημόσιο.
  4. Δράσεις αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας και βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  5. Επένδυση στην κοινωνική οικονομία και δράσεις κοινωνικής μέριμνας, καθώς επίσης καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δράσεις κατάρτισης, συμβουλευτικής, ενθάρρυνσης και γενικότερα υποστήριξης ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή