Συνεδριάζουν Κυβερνητική - ΚΥΣΕΑ

Αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ για τις ΔΕΚΟ
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 11:49
A- A A+

Yπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών (λειτουργία των υπηρεσιών το απόγευμα).

Αμέσως μετά θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ για την κατακύρωση της προμήθειας 30 αεροσκαφών τύπου F-16.

Στο μεταξύ, αρχίζει το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη Πανελλαδική απεργία, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία αποκλειστικά στις ΔΕΚΟ. Ετσι αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά, θα υπολειτουργεί ο δημόσιος τομέας. Μετρό και Ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν μόνο για 7 ώρες (11-6 μ.μ.) Κλειστά θα είναι τα αεροδρόμια από τις 11-4 μ.μ. (θα εκτελείται μόνο μία πτήση ανά προορισμό όλο το 24ωρο). Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία.

Εξάλλου, περαιτέρω διευκρινίσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων και το θέμα της διαιτησίας, ζητεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Ειδικότερα, στην έκθεση του επί του νομοσχεδίου, το Επιστημονικό Συμβούλιο ζητει να διευκρινιστεί αν καταργείται η διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα σε εργαζομένους και διοίκηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 του Συντάγματος.

Αποσαφηνίσεις ζητούνται και για το αν η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής θα προηγείται ή θα έπεται της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης. Στην δεύτερη περίπτωση επισημαίνεται ο κίνδυνος να ακυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μέσω της διαιτησίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα αποφασίζει με νόμο για τις εργασιακές σχέσεις σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες εντός τεσσάρων μηνών οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων και διοικήσεων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή