Τα smartphones, από τη φύση τους και μόνο, λειτουργούν ως «αντιπερισπασμός» του χρήστη από πιθανές εργασίες με τις οποίες μπορεί να ασχολείται, ακριβώς λόγω της μεγάλης γκάμας δυνατοτήτων που προσφέρουν.
Η εικόνα κάποιου που «παίζει με το κινητό» είναι εξαιρετικά συνηθισμένη παντού σήμερα, όπου και αν βρεθεί κανείς- αλλά ακόμα και αν κάποιος εργάζεται κανονικά, και μόνο η δόνηση ή ο ήχος ενός μηνύματος/ email κλπ μπορεί να αποσπάσει την προσοχή, μειώνοντας την παραγωγικότητα.
Αυτό ακριβώς δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Harvard Business Review, από ερευνητές του Florida State University. Όπως αποδείχθηκε, οι επιδόσεις/ παραγωγικότητα σε μια διανοητικού τύπου εργασία ήταν σημαντικά χαμηλότερες όταν το κινητό τους χτυπούσε ή λάμβανε μηνύματα παρά όταν έμενε «σιωπηλό».
Στο πρώτο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια άσκηση στην οποία έπρεπε να πατούν ένα κομπί κάθε φορά που ένας αριθμός εμφανιζόταν σε μια οθόνη, εκτός του όταν ήταν το 3. Στο δεύτερο μέρος, οι ερευνητές καλούσαν και έστελναν μηνύματα, για να δουν αν άλλαζε κάτι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες δέχονταν κλήση αλλά δεν απαντούσαν έκαναν 28% περισσότερα λάθη από ό,τι οι πρώτοι. Στο μεταξύ, όταν λάμβαναν μηνύματα αλλά δεν τα κοιτούσαν έκαναν 23% περισσότερα.
Σύμφωνα με την έρευνα, και μόνο το να έχει κάποιος το τηλέφωνο κοντά, ακόμα και αν δεν αλληλεπιδρά μαζί του, είναι συγκρίσιμο με το να στέλνει μηνύματα ή να μιλάει στο κινητό ενώ οδηγά.
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σαφείς προεκτάσεις στον χώρο εργασίας, υπό τη μικρή μικρών «λαθών δράσης»- για παράδειγμα όταν κάποιος σκέφτεται κάτι (ή μπορεί να ακούει για παράδειγμα από μια τηλεόραση που παίζει κοντά) και γράφει κάτι σχετικό με αυτό αντί για αυτό που πρέπει κανονικά να γράψει.
Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το ότι το κινητό «ζητεί την προσοχή» του χρήστη, αρκεί για να τον αποσπάσει, καθώς αντί να επικεντρωθεί στη δουλειά του αναρωτιέται ποιος μπορεί να είναι.