Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Οι ακροβατισμοί» των Βρυξελλών
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 07:02
A- A A+

«Συμμαχία Γαλλίας-Πολωνίας κατά του σχεδίου του Λονδίνου για τον προϋπολογισμό» γράφουν οι Financial Times, που αναφέρονται στην κοινή επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί και Στεφάν Μέλερ αντίστοιχα. Οι δυο υπουργοί στην επιστολή τους γράφουν ότι η βρετανική πρόταση «καθιστά εξιλαστήρια θύματα» τις φτωχές χώρες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να «αποτελέσει τη βάση συμφωνίας» προειδοποιούν.

Προσθέτουν δε ότι η Βρετανία θα «πρέπει να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί» για το κόστος της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο υπέρμαχος της διεύρυνσης. Ελπίζουμε ότι θα είναι πρόθυμο να καλύψει και το κόστος αυτής της πολιτικής», γράφουν χαρακτηριστικά οι δυο υπουργοί.

«Απομονωμένη η Βρετανία καθώς Γαλλία και Πολωνία απορρίπτουν» τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό αποφαίνεται η Daily Telegraph. Ο Τόνι Μπλερ οδεύει προς το «δυσκολότερη ευρωπαϊκή σύνοδο της πολιτικής του καριέρας» σημειώνει.

«Ο Μπλερ ρισκάρει την οργή της Γαλλίας» στο θέμα της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ γράφει η Γκάρντιαν (Guardian) που προσθέτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να συνάψει «μια από τις μεγαλύτερες διαπραγματευτικές συμφωνίες της πρωθυπουργίας του». Η Downing Street, παραδέχεται σύμφωνα με την εφημερίδα - ότι η προτεινόμενη συμφωνία «δεν ικανοποιεί όλους».

Η «προσωπική εχθρότητα μεταξύ Μπλερ και Σιράκ» μπορεί να οδηγήσει τη Σύνοδο Κορυφής σε αδιέξοδο σημειώνει η Guardian, που θεωρεί ότι η παρέμβαση της νέας γερμανίδας καγκελάριου ¶νγκελα Μέρκελ ίσως αποδειχθεί καθοριστική.

«Αρχίζουν και πάλι οι πολιτικοί ακροβατισμοί» επισημαίνουν οι Times, που σημειώνουν ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θεωρείται «καθοριστική για την αξιοπιστία την ΕΕ». Σημειώνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών «είναι η τελευταία πράξη μιας χρονιάς κρίσεων για την ΕΕ».

Οι Times, πάντως, δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την έκβαση της Συνόδου. «Οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας υποχώρησαν χθες όταν η μια χώρα μετά την άλλη απέρριψαν τη συμβιβαστική πρόταση της τελευταίας στιγμής».

Εκλογές στο Ιράκ

«Απόλυτη σιγή κυριαρχεί στη Βαγδάτη καθώς οι Ιρακινοί ετοιμάζονται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση», ο τίτλος ανταπόκρισης της Independent από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Βαγδάτη έμοιαζε χθες με «πόλη φαντασμάτων» καθώς απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για το φόβο επιθέσεων αυτοκτονίας. «Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους εκτός των αστυνομικών και στρατιωτών».

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου για την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη φορά ψηφίζουν και οι σουνίτες σημειώνει η εφημερίδα που εκτιμά ότι θα καταλάβουν περίπου 55 από τις 275 έδρες του κοινοβουλίου ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εδρών θα πάει στη συμμαχία των σιιτικών κομμάτων.

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στη κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών καθώς αμφισβητείται ανοικτά η ηγεσία του Τσαρλς Κένεντι.

«Ο Κένεντι χάνει τη μάχη για να επιβιώσει» γράφουν οι Times που υποστηρίζουν ότι σημαντικοί σύμμαχοι του μέσα στο κόμμα «τον εγκαταλείπουν». «Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η ηγεσία του Τσαρλς Κένεντι πνέει τα λοίσθια», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές του κόμματος επικρίνουν το ηγετικό του προφίλ.

Για τους Financial Times ο Κένεντι «βρίσκεται υπό επιτήρηση» από ανώτατα στελέχη του κόμματος του.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή