Σε ισχύ τέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο η εκεχειρία στην Υεμένη, προκειμένου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, στις 17 Ιουλίου.
Σε κοινή τους ανακοίνωση χθες Παρασκευή τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «ζήτησαν μετ’ επιτάσεως από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περίπτωση που μεμονωμένα περιστατικά παραβιάσουν την εκεχειρία και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση» της έντασης.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να αναστείλουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη διάρκεια της εκεχειρίας» και «καμία πλευρά που συμμετέχει στη σύγκρουση δεν θα πρέπει να επωφεληθεί από την εκεχειρία για να μετακινήσει οπλισμό ή να κερδίσει εδάφη», υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο. Επίσης ζητούσε «από όλες τις πλευρές να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Υεμένη».
Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν οι αντίπαλοί τους θα σεβαστούν την εκεχειρία, την ώρα που αεροπλάνα του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού συνέχισαν χθες να βομβαρδίζουν θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού, δηλαδή 21 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ανάγκη από βοήθεια ή προστασία και περισσότερα από 10 εκατομμύρια δυσκολεύονται να τραφούν ή να βρουν πόσιμο νερό εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει από τα τέλη Μαρτίου τον θάνατο περισσότερων από 3.200 ανθρώπων. Μια προηγούμενη εκεχειρία στα μέσα Μαΐου είχε διαρκέσει πέντε ημέρες, όμως στη συνέχεια οι μάχες αναζωπυρώθηκαν και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει.
Λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούδι δήλωσε ότι «τρέφει λίγες ελπίδες» σε ό,τι αφορά την «επιτυχία της», προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί «από τη δέσμευση του σαουδαραβικού καθεστώτος και (…) από τον πλήρη τερματισμό των επιθέσεών του».
Αεροπλάνα του αραβικού συνασπισμού συνέχισαν πάντως και σήμερα να πλήττουν θέσεις των σιιτών ανταρτών, κυρίως βόρεια της Σανάα, στο Άντεν και τη Σάαντα, προπύργιο των Χούτι στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Εννέα πολίτες σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε κατά λάθος ένα σχολείο, στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο πρόσφυγες σε ένα χωριό της επαρχία Λάχτζ, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο