Ζιμπάμπουε: Αντιδράσεις για την πώληση 24 νεαρών ελεφάντων στην Κίνα

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 18:05
UPD:18:05
Shutterstock
A- A A+

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ζιμπάμπουε προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν αποκαλύφθηκαν τα σχέδιά της να πουλήσει νεαρούς ελέφαντες, που ζούσαν ελεύθεροι στη φύση, σε ξένους αγοραστές.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις να ακυρωθεί η αγοραπωλησία, η χώρα προχώρησε στην πώληση και αποστολή 24 ζώων στην Κίνα, όπου θα εκτεθούν σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο.

Υπολογίζεται ότι κάθε νεαρός ελέφαντας πωλήθηκε για ένα ποσό μεταξύ 40.000 και 60.000 δολαρίων, το οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας, και κυρίως για την πληρωμή των φυλάκων που προστατεύουν τα ζώα.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι ελέφαντες στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε, το μεγαλύτερο της χώρας, είναι υπεράριθμοι, και οι μόνες επιλογές είναι είτε η πώληση είτε η σφαγή τους.

Οικολογικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο έχουν επικρίνει την κίνηση, ειδικά δεδομένου ότι τα ζώα αποσπάστηκαν από τις μητέρες τους. «Οι συνθήκες υπό τις οποίες εξήχθησαν τα ζώα αυτά είναι εξαιρετικά σκληρές», δήλωσε ο Τζόνι Ροντρίγκες, πρόεδρος της ομάδας δικαιωμάτων των ζώων Conservation Task Force.

Παραδόξως, η πώληση των ελεφάντων δεν είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, παρά τους περιορισμούς σχετικά με το εμπόριο των προϊόντων που προέρχονται από μέρη ελέφαντα, όπως το ελεφαντόδοντο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), μια διεθνής συνθήκη που καταρτίστηκε για την προστασία της άγριας ζωής από την υπερεκμετάλλευση, η πώληση των νεαρών ζώων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μέσο για την παραγωγή εισοδήματος διάσωσής τους.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, η Ζιμπάμπουε διαθέτει περίπου 80.000 ελέφαντες, αλλά μπορούν εύκολα να μειωθούν σε 42.000.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, εκτιμάται ότι 100.000 ζώα έχουν θανατωθεί για το ελεφαντόδοντό τους. Εξάλλου, στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε, οι ελέφαντες υπέστησαν τη μεγαλύτερη σφαγή ζώων στη Νότια Αφρική τα τελευταία 25 χρόνια, όταν εκατοντάδες ελέφαντες σκοτώθηκαν από δηλητηριασμένους νερόλακκους.

Διάφορα μέσα ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε έχει στην πραγματικότητα πουλήσει έως και 200 νεαρούς ελέφαντες στην Κίνα. Δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν όλα τα ζώα έχουν αιχμαλωτιστεί στην ίδια τη Ζιμπάμπουε, καθώς πολλοί από αυτούς ενδέχεται να προέρχονται από την Μποτσουάνα, τη Ζάμπια, ή και τη Ναμίμπια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή