Κίνα: Συμβολική κίνηση καταστροφής ελεφαντόδοντου

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015 23:44
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Αξιωματούχοι της Κίνας καταστρέφουν ελεφαντόδοντο.

A- A A+

Αξιωματούχοι της Κίνας κατέστρεψαν περισσότερα από εξακόσια κιλά ελεφαντόδοντου υπό την παρουσία εκπροσώπων μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διπλωματικού σώματος, σε μία συμβολική κίνηση της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την εικόνα της χώρας ως παγκόσμιο κόμβο παράνομων εμπορικών συναλλαγών ελεφαντόδοντου.

Η ανοδική τάση της ζήτησης για ελεφαντόδοντο στην Ασία αποτελεί τον κύριο κινητήριο παράγοντα πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων των αφρικανικών ελεφάντων, σύμφωνα με τους οικολόγους, την ώρα που οι αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τα διεθνή δίκτυα λαθρεμπορίου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελεφαντόδοντου πωλούνται στην Κίνα, όπου τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό θεωρούνται σύμβολα κύρους, και η εκτιμώμενη ζήτηση ίσως να αγγίζει το 70 τοις εκατό παγκοσμίως.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Το Πεκίνο έχει αναπτύξει μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, επιταχύνοντας τις διώξεις των διακινητών και κατάσχοντας ελεφαντόδοντο στους συνοριακούς σταθμούς, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικά.

«Θα ελέγξουμε αυστηρά τη μεταποίηση και το εμπόριο ελεφαντόδοντου μέχρι να σταματήσει οριστικά η εμπορική εκμετάλλευσή του», δήλωσε ο Ζάο Σουκόνγκ, επικεφαλής της κινεζικής Κρατικής Δασικής Διοίκησης.

Διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και αρκετές αφρικανικές χώρες παρέστησαν στη συμβολική τελετή, μαζί με αρκετούς δημοσιογράφους από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη δημόσια καταστροφή ελεφαντόδοντου στην Κίνα έλαβε χώρα πέρυσι στην πόλη Ντονγκουάν, όπου καταστράφηκαν έξι τόνοι του υλικού.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ιδρυμάτων προστασίας ελεφάντων, περισσότεροι από 100.000 άγριοι ελέφαντες σκοτώθηκαν την περίοδο 2010-2012.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ιδρυμάτων προστασίας ελεφάντων, περισσότεροι από 100.000 άγριοι ελέφαντες σκοτώθηκαν την περίοδο 2010-2012, με τη σφαγή να τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το «εκτός ελέγχου» παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), η οποία το 2013 αναγνώρισε την Κίνα ως ένα από τα οκτώ κράτη που δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή