Αγώνας δρόμου για να αποφευχθεί η ρήξη

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 03:18
UPD:09:09
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αγώνα δρόμου προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών και να λύσει σταδιακά το μεγάλο πρόβλημα της τραπεζικής ρευστότητας κάνει η κυβέρνηση.

Το πρωί συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο πρωθυπουργός, μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, να αποσπάσει το «ναι» και των βουλευτών και των κομματικών  στελεχών.

Αμέσως μετά το κείμενο των μέτρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που προβλέπει μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και μία της Ολομέλειας, οι οποίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μπορούν να συμπτυχθούν σε μία ημέρα, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Με την έγκριση της βουλής ανά χείρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, προκειμένου σε μία διαπραγμάτευση - εξπρές να κλείσουν τη συμφωνία. Όταν και εάν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό  κείμενο θα έρθει εκ νέου προς έγκριση στη Βουλή.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση συνεχιστεί, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει και πάλι την αύξηση του ELA ώστε να μη στερέψουν τα ATMs.

Χωρίς να σημαίνει ότι τα prior actions θα είναι μόνο αυτά που περιλαμβάνονται στο 13σέλιδο κείμενο που έστειλε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι τα «βαριά» και συνεπώς δύσκολα μέτρα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία από τον προσεχή Οκτώβριο εκτός κι αν βρεθεί κάποιο άλλο προφανώς ισοδύναμο μέτρο, η σταδιακή κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες και η κατάργηση της έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά από τώρα στα λεγόμενα δημοφιλή και μέχρι το τέλος του 2016 για τα υπόλοιπα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, οι αντιρρήσεις του οποίου οδήγησαν στην έγκριση κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα της λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για τον ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι στις περισσότερες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής το κείμενο συμπερασμάτων περνά κατά πλειοψηφία και βέβαια «σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει τη στάση του βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή», καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος.  

Χθες τα μεσάνυχτα η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας υποδέχθηκε τα μέτρα με ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το τι θα πράξει στην ψηφοφορία στη Βουλή. Στο κεντρικό της κείμενο με τίτλο το ερώτημα: «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους θεσμούς;» σημειώνεται ότι «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή