«Now comes the time for delivery»

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 17:13

A- A A+

Ολοι γνωρίζουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει πλέον τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ερώτημα είναι πώς θα πιεσθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο και να σεβασθεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Ολι Ρεν, στις 23 Νοεμβρίου, σε παρέμβασή του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε. - Τουρκίας τόνισε: «The time for celebration is over, now comes the time for delivery». Ποιο είναι αυτό το «delivery»; Θα προτείνει η Επιτροπή την ενεργοποίηση της ρήτρας αναστολής των διαπραγματεύσεων, εάν συνεχίσει η Τουρκία, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης, να μη σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και να μη δεσμεύεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο;

«Αύριο δεν δικάζεται ο Ορχάν Παμούκ (φωτογραφία), αλλά η Τουρκία», υπογράμμισε σήμερα ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στη δίκη του τούρκου συγγραφέα που αρχίζει αύριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/15/1131936.htm .

Ο Ορχάν Παμούκ κατηγορείται «για εξύβριση του τουρκικού έθνους», επειδή δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελβετικό περιοδικό ότι «ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και 30.000 Κούρδοι σκοτώθηκαν στη γη αυτή, αλλά κανείς εκτός από μένα δεν τολμά να το πει». Ο τούρκος συγγραφέας απειλείται με φυλάκιση έξι μηνών έως τριών ετών.

Η δημόσια αποδοχή ενός ιστορικού γεγονότος δεν συμβάλλει στην κάθαρση και την επιβεβαίωση του σεβασμού στην παγιοποιημένη αρχή της ελευθερίας του λόγου, ως κορωνίδα του σύγχρονου πολιτισμού;

Για ποιο λόγο η δημόσια αποδοχή ενός ιστορικού γεγονότος θίγει το εθνικό φρόνημα της χώρας στην οποία αφορά;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή