Η μάχη για το «Ευρωταμείο» αρχίζει τυπικά στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 25 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, αλλά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε μάλιστα κρίσιμη τη σύνοδο, καθώς οι πρώτες διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2005 για το θέμα επί προεδρίας του Λουξεμβούργου απέβησαν άκαρπες και με δεδομένη την απόρριψη του Ευρωπαϊκού συντάγματος σε Γαλλία και Ολλανδία.
«Η μη επίτευξη συμφωνίας θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους πολίτες, ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να προοδεύσει».
Οι 25 ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα του προϋπολογισμού στο δείπνο που έχει προγραμματιστεί για τις 9 μ.μ., μετά τις πρώτες συνομιλίες για άλλα δύο θέματα της συνόδου: το ποσοστό του ΦΠΑ και τη μείωσή του στα εστιατόρια, όπως θέλει η Γαλλία, και την ανακήρυξη της ΠΓΔΜ σε υποψήφια προς ένταξη χώρα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/15/1131795.htm .
Ο προεδρεύων της Ε.Ε., πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, θα επιχειρήσει στη διάρκεια του επίσημου δείπνο να «μετρήσει» τα περιθώρια ελιγμών για τον προϋπολογισμό, καθώς οι σημαντικότεροι εταίροι έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους στις προτάσεις του. Πριν την έναρξη της συνόδου ο κ. Μπλερ θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της Ε.Ε.. Τέλος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, νωρίς το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι διμερείς διαβουλεύσεις της Βρετανικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Με την αναθεωρημένη πρόταση που διατύπωσε χθες και απορρίφθηκε αμέσως από τις περισσότερες χώρες μέλη και τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Τόνι Μπλερ εισηγείται για την περίοδο 2007-2013 έναν μέσο ετήσιο προϋπολογισμό ύχους 849,3 διοσεκατομμυρίων ευρώ (1,03% του κοινοτικού ΑΕΠ). Προβλέπει αύξηση κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών δαπανών σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή του, που περιόριζε κατά 10% τη βοήθεια προς τις νέες χώρες μέλη.
Το Λονδίνο δεν συζητά ουδεμία άλλη παραχώρηση στο θέμα της βρετανικής έκπτωσης στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά αποδέχεται να μετριαστεί κάπως αυτή η αύξηση των εκπτώσεων ώστε να χάσει η χώρα του 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 50 έως 55 δισεκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρνε στο διάστημα 2007-2013.
Μέχρι τώρα ο Μπλερ συνέδεε κάθε αναθεώρηση στο θέμα των βρετανικών εκπτώσεων με τη συνολική μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις αυτές έχουν ψηφιστεί πάντως από το 2002 ως το 2013 και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, αρνούνται να τις «αγγίξουν».
Καραμανλής: Σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση
Eφτασε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αναφέρθηκε στις δυσκολίες για να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των 25 χωρών-μελών.
«Είναι ένα θέμα δύσκολο και μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας των προηγούμενο Ιούνιο. Η εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στα 25 κράτη-μέλη που τα καθένα έχει στις δικές του απόψεις και βάζει τις δικές προτεραιότητες είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση. Εχουμε μπροστά μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Θα δώσουμε την μάχη για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.