Ε.Ε.: Κρίσιμες συνομιλίες για τον προϋπολογισμό

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 09:02
A- A A+

Χωρίς να διαφανεί στον ορίζοντα η αρχή έστω κάποιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επταετία 2007-2013, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αμετακίνητος δείχνει να είναι στις θέσεις του ο Τόνι Μπλερ.

Οι 25 ηγέτες επέμειναν στις αρχικές θέσεις και απόψεις τους, καταδικάζοντας στη συντριπτική πλειοψηφία τους το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της βρετανικής προεδρίας. Είναι διάχυτη μεταξύ τους η δυσαρέσκεια γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δεν δέχεται να μειωθεί δραστικά το ποσό που επιστρέφει εδώ και 20 χρόνια η κοινότητα στη χώρα του, από τη συμμετοχή της στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μπλερ δείχνει αμετακίνητος στις θέσεις του, δηλώνοντας πως αν οι εταίροι του θέλουν μείωση των βρετανικών επιστροφών, θα πρέπει να δεχτούν προηγουμένως και μείωση των κοινοτικών αγροτικών δαπανών.

Οι 25 ηγέτες αρχίζουν σήμερα το πρωί τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων τους πάντα με ένα και μοναδικό θέμα: τον νέο προϋπολογισμό της Ένωσης.

Αν ο κ. Μπλερ επιμείνει στις θέσεις του και οι περισσότερες άλλες χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Πολωνία, συνεχίσουν να απαιτούν μεγάλη μείωση του ποσού που επιστρέφεται κάθε χρόνο στη Βρετανία, τότε οι διαπραγματεύσεις αυτές αποκλείεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η Ευρώπη δεν θα έχει νέο προϋπολογισμό μετά το 2006 και θα μπει σε μία ακόμη μεγάλη κρίση, μετά το ναυάγιο του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Υπάρχουν ακόμη τεράστιες διαφωνίες έλεγε το βράδυ της Πέμπτης ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, αλλά όλοι οι ηγέτες κατανοούν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σ΄ αυτό το Συμβούλιο, η λύση δεν θα βρεθεί ευκολότερα τον επόμενο χρόνο. Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι 50%, προέβλεψε ο κ. Πέρσον.

Σήμερα όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του νέου, τρίτου κατά σειρά σχεδίου για τον προϋπολογισμό, που θα υποβάλει η βρετανική προεδρία.

ΠΗΓΗ: BBC (Βρυξέλλες, Του ανταποκριτή Γιώργου Δαράτου)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή