Ο ευρωπαϊκός Τύπος

«Ξεκάθαρος λαϊκισμός»
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 12:35
A- A A+

H σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και το θέμα του προϋπολογισμού κυριαρχούν στη θεματολογία των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η γαλλική Liberation, γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη θέση τους στην ιστορία και λιγότερο για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Η βελγική De Standard, γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ φέρει «βαριά ευθύνη» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας για λαϊκισμό. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας του πριν οκτώ χρόνια, τον συνόδευαν οι ελπίδες πολλών Ευρωπαίων. Τώρα όμως ρισκάρει πολλά, προκειμένου να εξυπηρετήσει εσωτερικούς πολιτικούς στόχους. «Ξεκάθαρος λαϊκισμός», γράφει η βελγική εφημερίδα.

Η πολωνική Gazeta Viborska, γράφει στον τίτλο της ότι η Πολωνία συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία κατά της Βρετανίας και σημειώνει ότι συνειδητά ο πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποίησε στις τοποθετήσεις του τις εκφράσεις «αρχές» και «αλληλεγκύη», προκειμένου να αποφύγει η Πολωνία τις κατηγορίες ότι «ζητά μερικά δισεκατομμύρια παραπάνω».

Κάνει λάθος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Στάινμαϊερ, όταν επιμένει ότι από τις δυνατότητες επίτευξης συμβιβασμού στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών εξαρτάται η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συμβιβασμός» δεν προωθεί την εμβάθυνση της ενοποίησης, αλλά την καχυποψία των πολιτών της ΕΕ «για τα τρικ που εφαρμόζονται στις συνόδους κορυφής», γράφει σχολιαστής της εφημερίδας.

Ανακρίσεις υπόπτων

Πολλές γερμανικές εφημερίδες προβάλλουν τις πληροφορίες για την ανάκριση από Γερμανούς πράκτορες, υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αναφέρεται στην περίπτωση του 23χρονου σήμερα τουρκικής καταγωγής, Μουράτ Κουρνάζ από τη Βρέμη, ο οποίος φέρεται να έχει ανακριθεί από πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στο Γουαντάναμο, όπου κρατούνταν, μετά τη σύλληψή του στο Αφγανιστάν το 2001.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε αναστείλει ήδη τις έρευνες εναντίον του με την υποψία ότι είχε τρομοκρατική δράση, το 2002, ενώ ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι στο Γουαντάναμο υπέστη «σωματικά, ψυχικά και σεξουαλικά βασανιστήρια». Η εφημερίδα γράφει επίσης για την επιβεβαίωση από τον υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της ανάκρισης από Γερμανούς πράκτορες ενός Γερμανο-σύρου, ο οποίος κρατούνταν στη Δαμασκό.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung γράφει: «Το ένα σκάνδαλο είναι ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να εκμεταλλευτούν πρακτικές που εφαρμόζει η CIA, όπως αποδεικνύει η παρουσία Γερμανών πρακτόρων στη Συρία και στο Γουαντάναμο. Το δεύτερο σκάνδαλο είναι ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δικαιολογούν αυτό το γεγονός. Και το τρίτο σκάνδαλο είναι ότι δυσφημούν ένα από τα θύματα», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις πληροφορίες ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία έδωσε χρήματα για να κρατήσει το στόμα του κλειστό στον λιβανικής καταγωγής Χαλέντ αλ ¶σρι. Ο ¶σρι απήχθη από τη CIA ευρισκόμενος στην ΠΓΔΜ και κρατήθηκε για ανάκριση στο Αφγανιστάν.

Η αυστριακή Presse, σχολιάζει την προγραμματισμένη για σήμερα δίκη του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και σημειώνει ότι όσο εξακολουθεί να διατηρείται η απαγόρευση της αναφοράς στη σφαγή των Αρμενίων, η Τουρκία πολύ απλά δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ελευθερία έκφρασης γνώμης που εξαρτάται από τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής μιας κυβέρνησης δεν είναι ελευθερία και μία τέτοια χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Βιέννης.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή