Ιταλική εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης χτυπήθηκε από χάκερ

Αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις
Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 14:16
UPD:14:16
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Οι χάκερ δημοσίευσαν κάποια από τα δεδομένα που εκλάπησαν (εσωτερικά αρχεία, email, software source code κ.α) στον λογαριασμό Twitter της Hacking Team, έχοντας πρώτα αλλάξει το όνομα της εταιρείας σε Hacked Team.

A- A A+

Στο στόχαστρο χάκερ, οι οποίοι παραβίασαν τα συστήματά της, βρέθηκε η ιταλική εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης Hacking Team, με αποτέλεσμα την κλοπή άνω των 400 GB δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία συνεργάζεται με την αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα, τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν online περιλαμβάνουν μία λίστα των χωρών που έχουν αγοράσει λογισμικό Da Vinci (πρόκειται για το κύριο εργαλείο της εταιρείας, που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται από υπηρεσίες πληροφοριών για παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων).

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, η Χιλή, η Αίγυπτος, το Καζακστάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία και το Σουδάν, ενώ αποκαλύφθηκαν επίσης λίστες με κωδικούς και λεπτομέρειες login σε client sties.

Οι χάκερ δημοσίευσαν κάποια από τα δεδομένα που εκλάπησαν (εσωτερικά αρχεία, email, software source code κ.α) στον λογαριασμό Twitter της Hacking Team, έχοντας πρώτα αλλάξει το όνομα της εταιρείας σε Hacked Team.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο Κριστιάν Πότσι, μηχανικός της εταιρείας, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα συλληφθούν- λίγο πριν διαγραφεί ο λογαριασμός του.

Όπως είπε στο BBC ο Γκράχαμ Κλούλεϊ, η εταιρεία είχε ουκ ολίγους «online εχθρούς» ανά τον κόσμο, καθώς το λογισμικό της ήταν δημοφιλές στις υπηρεσίες πληροφοριών. Επίσης οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν κατονομάσει τη Hacking Team ως έναν από τους «εχθρούς του Ίντερνετ» λόγω χρήσης του software της από χώρες που δεν φημίζονται για τις επιδόσεις τους στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ένα από τα tweets που έγιναν όσο ο λογαριασμός της εταιρείας ήταν στα χέρια των χάκερ, δείχνει πως η εταιρεία διαπραγματευόταν την πώληση λογισμικού στη Νιγηρία, καθώς και συζητήσεις περί επικρίσεων για την πώληση εργαλείων στην Αιθιοπία που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχευθούν δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ και αλλού.

Προτεινόμενα για εσάς