Οικογενειακό «Textilen» ιδιωτικής βίας

Για πρώτη φορά στη σκηνή, στην «Πειραιώς 260», στις 6 Ιουλίου
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015 09:15
A- A A+

Μια πλούσια αστική οικογένεια σε αποσύνθεση. Τρεις γενιές, επί σκηνής. Σχέσεις διαρρηγμένες και υποκριτικές αναδεικνύουν, μέσα από την αλληγορία τους, το μηχανισμό που «υφαίνει» τα νήματα στην ιστορία της νεοελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Παιδικά τραγουδάκια, ασώματες φωνές που επιτηρούν και σχολιάζουν τη δράση, χιούμορ, ένοχα πάθη και κρυμμένη βιαιότητα.

Το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη, «Textilen», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Βίκτωρα Αρδίττη, στην «Πειραιώς 260», στις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Στη χώρα των τεράτων

«Τώρα πια έχω φύγει, έφυγα μετά την κηδεία. Πήρα μαζί μου τις στιγμές τού τέλους. Αλλά κοιτάξτε τους, είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά τους, να προσπαθώ να βγω απ’ αυτό, απ’ όπου κανείς δεν μπορεί να βγει». Κι όμως, όλα είναι έτοιμα για την οριστική κατεδάφιση.
Αλήθεια, τι είναι ένα σπίτι, πέρα από μια φυλακή, όπου τίποτα και όλα επιτρέπονται; Τι θα πει οικογένεια; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει, πέρα από την αλόγιστη πολυπρισματική ιδιωτική βία και τη διάρρηξη κάθε ταυτότητας; Στον μικρόκοσμο του «Textilen», το χρήμα, ο κυνισμός, η απληστία, η υποκρισία, αυτές οι αρχές που διέπουν τους κυρίους και τους υπηρέτες τους, κατοπτρίζουν τον κοινωνικό ιστό της σύγχρονης Ελλάδας. Και η αποδόμηση της οικογενειακής συνθήκης κατοπτρίζει την κατάρρευσή του.

«Textilen» είναι το όνομα της μεγάλης υφαντουργικής επιχείρησης του γενάρχη παππού. Ο λόγος, οι χαρακτήρες, όπως η οικογένεια και η κοινωνία, είναι ένα ύφασμα, που υφαίνεται και ξηλώνεται. Ο διάλογος, που στόχο έχει να γεφυρώσει την a priori τάφρο μεταξύ των ανθρώπων, είναι σχεδόν απών. Η εμμονική αναφορά στο παρελθόν εξοβελίζει κάθε έννοια παρόντος, αλλά και μέλλοντος.

Μέσα σε αυτήν την privatopia, η κόρη, πότε κοριτσάκι και πότε νέα κοπέλα, είναι η μόνη που ονειρεύεται να δραπετεύσει, η μόνη που βλέπει τον σχεδόν αόρατο άνθρωπο, που περπατάει συνεχώς επί σκηνής. Και μαζί του, μέσα από τα αποκαΐδια, θα επιχειρήσει(;) μια καινούρια αρχή, όταν μια «λυτρωτική» πυρκαγιά βάλει τέλος στη μηχανή της βίας.

Η οθόνη των αναμνήσεων

«Μην ψάχνετε από ποια ύλη από ποια ψευδαίσθηση είναι φτιαγμένη η παρουσία μας…». Ο σκηνοθέτης τής παράστασης σημειώνει: «Να μια εντελώς σύγχρονη ελληνική θεατρική γραφή! Η Μαρία Ευσταθιάδη αφουγκράζεται τις σύγχρονες σκηνικές αναζητήσεις και “στέλνει” στη σκηνή μια αναρχική δραματουργία, μια απροσδόκητα μεγάλη φόρμα, όπου η ισχυρή γραφή συνυπάρχει με το χοροθέατρο, και ο ελλειπτικός ρεαλισμός με το μελόδραμα.

Το κείμενό της υποδέχεται ένα επιτελείο συντελεστών και ένας θίασος σημαντικών ηθοποιών τριών γενεών, με την ευθύνη του πρώτου ανεβάσματος. Εννέα πρόσωπα, αέναα εγκλωβισμένα σε μια φυσαλίδα χρόνου, όπου οι ζωντανοί συνυπάρχουν με τους νεκρούς, το ορατό με το αόρατο, το όνειρο με τον εφιάλτη, όπου τα νήματα συμπλέκονται σχεδόν δίχως σειρά.

Στο “Textilen”, τρεις γενιές είναι συνεχώς επί σκηνής: φαντάσματα και σκιές, με χιούμορ και ενάργεια. Εδώ, η βίαιη και σκοτεινή οικογενειακή μηχανή γίνεται ένα μεγάλο μωσαϊκό στιγμών από τη διαδρομή της αστικής τάξης τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Το μεγάλο αθηναϊκό σπίτι, οι υπηρέτριες, τα κρυμμένα πάθη και μυστικά, τα βραδινά φορέματα, τα παιδικά τραγουδάκια, προτείνουν μια χορογραφία που μετατρέπει τη σκηνή σε οθόνη των αναμνήσεων».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, κίνηση: Ίρις Νικολάου, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθοί σκηνογράφου: Αμαλία Θεοδωροπούλου - Λένα Λέκκου. Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένης Μακρής, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Σοφία Σεϊρλή, Μάνος Σταλάκης και Γιώργος Βουρδαμής, Θέμης Θεοχάρογλου (ασώματες φωνές).

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Κτήριο Η): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό - άνω των 65: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς