Επιμένει στο δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός – Αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 18:23
UPD:18:28
PrimeMinisterGR

Η δήλωση του Πρωθυπουργού.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή με την πάγια θέση της κυβέρνησης για «όχι» στο κείμενο των θεσμών, τάχθηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας, στο νέο διάγγελμά του προς τους πολίτες, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο να αλλάξει την απόφασή του σε περίπτωση που υπάρξουν νεότερες εξελίξεις στο έκτακτο Eurogroup που ξεκινά σε λίγη ώρα.

Για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης είχε γράψει το πρωί το naftemporiki.gr σημειώνοντας ότι το Μαξίμου, σε περίπτωση που εταίροι και δανειστές κάνουν δεκτή την πρόταση για διετή συμφωνία που κατέθεσε χθες το βράδυ η Αθήνα, θα αποσύρει την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντρομπρόβσκις όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το πρωί δήλωσαν ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το δημοψήφισμα.

Θέση με την οποία διαφοροποιήθηκε ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ζήτησε συμφωνία «αμέσως».

Στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της «άμεσης λύσης αμέσως μετά το δημοψήφισμα», κάλεσε το λαό να απαντήσει καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης, διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κατάσταση «θα είναι πρόσκαιρη» και ότι «οι συντάξεις και οι καταθέσεις δεν θα χαθούν», ενώ άφησε μια αιχμή για όσους εντός και εκτός συνόρων προσδοκούν πολιτικές εξελίξεις λέγοντας με νόημα ότι «οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα».

Επίσης κατηγόρησε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα εξόδου από το ευρώ λέγοντας «Λένε εν γνώση τους ψέματα».

Νωρίτερα, το Μαξίμου διέψευσε τα δημοσιεύματα που το ήθελαν να αποδέχεται πλήρως την πρόταση των θεσμών δίνοντας στη δημοσιότητα την επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους θεσμούς (και το αγγλικό κείμενο) στην οποία σημειώνεται ότι η Αθήνα αποδέχεται το κείμενο των θεσμών ως βάση συμφωνίας.

Μάλιστα στο συνοδευτικό κείμενο το Μαξίμου σημείωνε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών» τα οποία «δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους», χωρίς όμως μέχρι αυτήν τη στιγμή να γίνει γνωστό ποιες είναι αυτές οι τροποποίησης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή