Σύγχυση στην κυβέρνηση για το δημοψήφισμα

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 11:38
UPD:13:27
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λίγες ώρες μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης και ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM, το οποίο θα προβλέπει αφενός την έμμεση απομείωση του χρέους που ζητά μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση αφετέρου την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης υπάρχουν αρκετά στελέχη που εισηγούνται την απόσυρση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρότασή της για νέο διετές πρόγραμμα και παράλληλη αποδοχή της πρότασης των θεσμών.

Κορυφαίο μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο naftemporiki.gr δήλωσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πει «Ναι» στη συμφωνία και «Όχι» στο δημοψήφισμα συνεπώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη ματαίωση του δημοψηφίσματος.

EURONEWS

Το υπονόησε ευθέως χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δργασάκης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είπε ότι το δημοψήφισμα «είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά».

Ο κ. Δραγασάκης έσπευσε βέβαια μέσω του twitter να τονίσει ότι στην επίμαχη συνέντευξή του ποτέ δεν ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει το δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών.

Κομβικής βέβαια σημασίας είναι η πρόθεση των Ευρωπαίων να προσφέρουν το διετές πρόγραμμα χωρίς να ζητήσουν νέα μέτρα πέραν όσων περιλαμβάνονται στην πρόταση των θεσμών (ο Ντέισελμπλουμ χθες είπε ότι θα χρειαστούν νέα πιο σκληρά μέτρα), όσο και να αποφασισθεί η τύχη του ΔΝΤ, το πρόγραμμα του οποίου συνεχίζει να είναι σε ισχύ.

Παράλληλα βέβαια με τις χθεσινές εξελίξεις η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για επέκταση του ορίου του ELA, ενώ ζητήθηκε από το ΔΝΤ να αναστείλει την πληρωμή για τον επόμενο Νοέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή