Νέα προσπάθεια Γιούνκερ και νέο «όχι» από την κυβέρνηση

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 09:47
UPD:10:12
REUTERS/YVES HERMAN

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σύγχυση επικράτησε χθες το βράδυ όταν, αμέσως μετά τη λήξη της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον καλούσε να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών και να συμφωνήσει ότι θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα έπαιρνε μια αλλαγή στην πρόταση -δεν διευκρινίζονταν τι και ποια- ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters η πρόταση εμπεριείχε και αναφορά στο χρέος στα πρότυπα της αντίστοιχης δέσμευσης του 2012.

Παράλληλα, ζητείτο από την κυβέρνηση να ζητήσει σύγκληση του Eurogroup με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει σήμερα το βράδυ.

PRIMEMINISTERGR

Πηγές της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσα λέγονται και γράφονται, ωστόσο ο κ. Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «όχι».

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι «ναι» θα περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και αμέσως μετά θα υποβάλει την παραίτησή του. «Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο λαός θέλει έναν Πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας τον διαλέξει, δεν θα είμαι εγώ», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Τσίπρα.

Επίσης, άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτό ένα παράθυρο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, όταν -κληθείς να σχολιάσει εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, απάντησε: «Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ για να το πληρώσουμε».

Τέλος, το γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του αναβάλλονται οι σημερινές συναντήσεις του με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή