Κρίσιμο απόγευμα για συμφωνία ή ρήξη

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 11:05
UPD:17:08
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Για μια ακόμη φορά έχουν βγει τα μολύβια στο Μαξίμου προκειμένου να βρεθούν τα μέρα εκείνα που θα καλύψουν το κενό που χωρίζει Αθήνα και δανειστές.

Απο τις 11:00 και για περίπου πέντε ώρες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να μεταβεί ακόμη και σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα.

Είναι κάτι που θα αποφασισθεί στην τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να έχει ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου.

Επί της ουσίας, όπως έγραψε το naftemporiki.gr από χθες το πρωί, στη νέα πρόταση της Αθήνας θα περιλαμβάνεται το κόψιμο των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016, ενώ πρέπει να βρεθούν και άλλα, προφανώς φορολογικά, μέτρα ώστε να καλυφθεί το κενό.

Μέτρα που συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη στο Μαξίμου και που θα «κλειδώσουν» σήμερα.

EURONEWS

Το κρίσιμο σημείο για να κλείσει η συμφωνία είναι η αναφορά στο χρέος και μάλιστα με ημερολογιακή δέσμευση που ζητεί η ελληνική πλευρά για να πει το «ναι».

Ενώ διαφορετικές απόψεις υπάρχουν εντός των μελών της κυβέρνηση και για το θέμα της παράτασης.

Πάντως το εν λόγω θέμα «δεν είναι ικανό να οδηγήσει σε ρήξη», λέει κυβερνητικό στέλεχος, «αν στη συμφωνία για παράταση υπάρχει δέσμευση για το χρέος».

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη η τύχη των διαπραγματεύσεων «εξαρτάται από τη στάση των δανειστών» και συγκεκριμένα από το αν θα δεχθούν τις νέες προτάσεις της Αθήνας και αν θα συνοδεύσουν τη συμφωνία με δέσμευση για το χρέος. Δεν είναι μεγάλη απόσταση, δεν είναι όμως και μικρή αν επικρατήσουν οι ακραίες φωνές.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή