Η εσωτερική αλήθεια μιας φυσικής καταστροφής

Έκθεση της Τερέζας Κλάδη, στη Σύρο
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 09:30
A- A A+

Στα πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός 2015», η Ελληνο - ιταλίδα ζωγράφος και γλύπτρια Τερέζα Κλάδη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Sentimenti», στην έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία Σύρου, από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Γνήσιο παράδειγμα ειλικρινούς απεικόνισης της φύσης»

Έχοντας αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, ο κριτικός τέχνης Γιάννης Κ. Παπαφίγκος σημειώνει: «Τα έργα της Τερέζας Κλάδη αποτελούν στον πυρήνα τους γνήσιο παράδειγμα ειλικρινούς απεικόνισης της φύσης, παράλληλα, όμως, αποτυπώνουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εσωτερικής της ανησυχίας.  Η ζωγράφος, με όχημα το όνειρο ή τη φαντασία, κατευθύνει τον θεατή σε προβληματισμούς, που έχουν να κάνουν με την προσωπική του μεταμόρφωση, όπως αυτή ξεπηδάει μέσα από μία βιωματική πορεία ζωής. Οι καταστάσεις, οι προσωπικοί τόποι διαφυγής, μία αγωνιώδης εσωτερική μοναξιά, είναι στοιχεία που αντανακλώνται στα ειλικρινή πορτρέτα της ζωγράφου, ενώ η σταθερή τους επίκληση τα φέρνει σε αντιστοιχία με τη βαθύτερη ανάγκη του καθενός να βιώνει τις δικές του προσωπικές στιγμές.

Το περιεχόμενο της παρούσας έκθεσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, πρωτίστως, ανθρωποκεντρικό. Μεγάλο μέρος της (περίπου οκτώ έργα), καταλαμβάνει η προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να εμπνευστεί, έχοντας σαν βάση το ιστορικό γεγονός της καταστροφής της Πομπηίας, το 79 μ.Χ.. Με αφορμή το τραγικό συμβάν και αποκομμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, με περισσή προσήλωση και πάθος, ανατρέχει στο θλιβερό περιστατικό και αναδεικνύει μορφές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμβολα κάθε μαρτυρικής ανθρώπινης μοίρας, που έχει υποστεί φυσική καταστροφή.

Εδώ, η χρωματική παλέτα δείχνει σχετικά περιορισμένη, καθώς αναπαριστά και φέρνει στη μνήμη τα χρώματα της στάχτης και της φωτιάς (κόκκινο, γκρι, καφέ), επιτείνοντας, έτσι, το συναίσθημα που αποκομίζει ο θεατής για το μέγεθος της απώλειας και την τραγικότητα του ανθρώπινου πόνου. Η υφή της ματιέρας, ανάγλυφη, εντείνει τη συγκινησιακή φόρτιση. Δουλεύει, συχνά, με προσχέδιο, συνήθως από κάρβουνο, εναποθέτει λινέλαιο και, τέλος, στάχτη, μικρά χαλίκια, και διάφορες σκόνες, έχοντας σαν κύρια βάση υλικού το λάδι ή το παστέλ.

Σε έναν κόσμο που η σύγχρονη σκέψη και πραγματικότητα φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με ποικίλες και ανυπέρβλητες στιγμές, διάχυτες ανησυχίες και προβληματισμούς, κρίνεται απαραίτητο το κάθε όνειρο, η κάθε πνευματική διεργασία, η κάθε στιγμή που θα τον φέρει σε διάλογο με την εσωτερική του αλήθεια, όπως αυτή απεικονίζεται στις ανατριχιαστικές εκφράσεις ενός προσώπου, όπως αυτή πρωταγωνιστεί κάθε φορά, που κάποιος περιδιαβαίνει απεγνωσμένα ένα μονοπάτι γεμάτο πυκνή στάχτη για να σωθεί,  όπως, τέλος, αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το συνεχές αλισβερίσι με το πινέλο των χρωμάτων του καλλιτέχνη, δουλεμένα με εξαιρετική ποιότητα, δύναμη στο σχέδιο και στη φόρμα, έτσι όπως απλόχερα μάς τα χαρίζει η Τερέζα Κλάδη».

Με πάθος για την αρχαιολογία

Η Τερέζα Κλάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1977, και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά το διάστημα των σπουδών της, εργάστηκε στα εργαστήρια κεραμικής, μαρμαρογλυπτικής, χαρακτικής και αγιογραφίας. Μετά την αποφοίτησή της το 2001, φοίτησε για δύο χρόνια στη Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και συμμετείχε στη συντήρηση ευρημάτων στις αρχαιολογικές ανασκαφές Αρεόπολης Μάνης (Ιούλιος 2002).

Το πάθος της για την αρχαιολογία είχε ήδη εκφραστεί νωρίτερα, όταν, το 2000, ξεκίνησε έρευνα στους χώρους ανασκαφών της Πομπηίας. Τα απολιθώματα των θυμάτων από την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., αποτέλεσαν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας σειράς πινάκων και γλυπτών. Το ενδιαφέρον της επεκτάθηκε και σε άλλους τόπους, που ισοπεδώθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως η Ζάκυνθος στον σεισμό του 1953.

Έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε ομαδικές. Από το 2003, είναι διορισμένη στη δημόσια εκπαίδευση, διδάσκοντας ζωγραφική, σχέδιο και ιστορία τέχνης, σε σχολεία της Λήμνου, της Πιερίας, της Σκιάθου, της Σαλαμίνας και της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, από το 2001.

Πληροφορίες
Έπαυλη Τσιροπινά: Ποσειδωνία Σύρου - Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 17:00 έως 23:00.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς