Βουλή: Απόρρητη η σύμβαση με ΙΟΒΕ - ΟΟΣΑ για «εργαλειοθήκη»

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 19:09
UPD:19:12
INTIME NEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Απόρρητη παραμένει η σύμβαση που υπέγραψε ο ΙΟΒΕ με τον ΟΟΣΑ και αφορούσε την σύνταξη της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, η οποία ψηφίσθηκε από την Βουλή το 2014. Ο ΙΟΒΕ αρνήθηκε να αποστείλει την σύμβαση και το υλικό που παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το μνημόνιο, επικαλούμενος την ρήτρα εμπιστευτικότητας και την αρνητική στάση του ΟΟΣΑ.

Σε επιστολή του ΙΟΒΕ που υπογράφει ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Δημήτρη Βίτσα, αναφέρεται:

«Σε συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας της ως άνω Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την Τρίτη 26 Μαΐου και σε συνέχεια του από 2 Ιουνίου υπ’ αριθμόν 19 αιτήματός σας σε σχέση με το έργο του ΟΟΣΑ με θέμα «Competition Assessment of Laws and Regulation in Greece» έχουμε την τιμή να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Tο ΙΟΒΕ συνεργάστηκε με τον ΟΟΣΑ στη βάση σύμβασης παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένο τμήμα του αντικειμένου του έργου, που εμπίπτει στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του Ιδρύματος και κυρίως στην ανάλυση του ανταγωνισμού και λοιπών χαρακτηριστικών σε αγορές προϊόντων.

Το ΙΟΒΕ ολοκλήρωσε το σχετικό έργο με τη συμβολή ερευνητών του Ιδρύματος χωρίς να υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο καμία περαιτέρω υπεργολαβία ή άλλη σύμβαση από την πλευρά του ΙΟΒΕ προς οποιονδήποτε τρίτο.

Το έργο που εκπονήθηκε με τη μορφή τυπικών παραδοτέων, όπως και με τη συμμετοχή ερευνητών του ΙΟΒΕ σε ομάδες εργασίας υπό το συντονισμό του ΟΟΣΑ, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως υλικό, κατά την κρίση του ΟΟΣΑ, ο οποίος είχε την τυπική και ουσιαστική ευθύνη για το συνολικό έργο.

Άλλωστε, η δομή της ομάδας έργου και η σχετική συμμετοχή ερευνητών του ΙΟΒΕ περιγράφεται αναλυτικά στο προοίμιο της έκθεσης της μελέτης που έχει δημοσιευθεί και είναι δημόσια διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ.

Είμαστε φυσικά απολύτως διατεθειμένοι να γνωστοποιήσουμε στην Επιτροπή σας οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τη συμβολή μας στο έργο του ΟΟΣΑ. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σύμβαση μεταξύ του ΙΟΒΕ και του ΟΟΣΑ εμπεριέχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να κοινοποιηθούν τα στοιχεία της χωρίς την άδεια του διεθνούς αυτού Οργανισμού.

Περαιτέρω, τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως το παραδοτέο της ως άνω σύμβασης προστατεύονται από την ασυλία που παρέχεται από τη σύμβαση του ΟΟΣΑ και ιδίως το συμπληρωματικό πρωτόκολλο νούμερο 1. Σημειωτέον ότι επικοινωνήσαμε ήδη με τον ΟΟΣΑ ενημερώνοντάς τον για το αίτημά σας και γνωστοποιώντας του τη βούληση και πρόθεσή μας να προσκομίσουμε στην Επιτροπή τη σύμβαση και οτιδήποτε άλλο σχετικό και η απάντησή τους ήταν αρνητική.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στους ως άνω περιορισμούς και μας ζήτησαν να μην παράσχουμε οιοδήποτε περαιτέρω στοιχείο, αλλά σε περίπτωση που η Επιτροπή σας έχει οιαδήποτε ερώτηση ή χρειάζεται οιοδήποτε έγγραφο να απευθυνθεί απευθείας στον ΟΟΣΑ.

Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που λάβουμε έγκριση ή συγκεκριμένη οδηγία από τον ΟΟΣΑ, κατόπιν δική σας απευθείας συνεννόησης μαζί τους, με ευχαρίστηση θα προσκομίσουμε στην Επιτροπή σας όλα τα στοιχεία που θα έχουν αποδεσμευθεί από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουμε υπογράψει.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία».

Ο ΙΟΒΕ κοινοποίησε και τις σχετικές επιστολές που αντήλλαξαν ο διευθυντής των Νομικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ Nicola Bonucci με τον Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Βέττα.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή