Συνάντηση υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας - Γαλλίας για τους μετανάστες στα σύνορα

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 14:48
UPD:14:56
REUTERS/ERIC GAILLARD

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πρόκειται να εξετάσουν το πρόγραμμα για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

A- A A+

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κατήγγειλε τον αποκλεισμό των γαλλικών συνόρων στο Βεντιμίλια ως «εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία», κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντήσει χωριστά τον Γάλλο ομόλογό του.

«Αυτό που διακυβεύεται, είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. «Οφείλουμε να αποφύγουμε τη χρεωκοπία της Ευρώπης», προειδοποίησε πριν συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, για διαβούλευση με στόχο την εξουδετέρωση της απειλής για νέα σοβαρή κρίση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πρόκειται να εξετάσουν το πρόγραμμα για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακουφισθούν η Ελλάδα και η Ιταλία που κατακλύζονται από τις αφίξεις μεταναστών.

EURONEWS

«Θέλουμε η Ευρώπη να είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Αλφάνο. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια γροθιά στο πρόσωπο της Ευρώπης».

Ο κ. Καζνέβ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα γαλλο-ιταλικά σύνορα δεν είναι «αποκλεισμένα» στο Βεντιμίλια, όπου 200 μετανάστες, στην πλειονότητά τους αγγλόφωνοι Αφρικανοί, εμποδίζονται από την περασμένη Πέμπτη από Γάλλους χωροφύλακες να εισέλθουν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Καζνέβ, στην υπόθεση αυτή η Γαλλία απλώς σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες που προβλέπουν την επιστροφή στην Ιταλία των μεταναστών που έχουν καταγραφεί στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει η ανάγκη να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες; Όταν μετανάστες φθάνουν στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν περάσει από την Ιταλία και έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει να γίνονται δεκτοί πίσω στην Ιταλία», εξήγησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή