Μεγάλη μουσική γιορτή στα θρυλικά Μάταλα

Matala Beach Festival, στην Κρήτη, από 19 έως 21 Ιουνίου
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 12:45
UPD:12:46
Dimitrios Maniatis

Η παραλία των Ματάλων κατοικείτο από την αρχαιότητα, ενώ έγινε διάσημη ως τόπος παραμονής χίπηδων, τις δεκαετίες ’60 και ’70.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Γεμάτο μουσική, χαρά και ξέφρενη καλοκαιρινή διάθεση, το Matala Beach Festival πραγματοποιείται και φέτος στα θρυλικά Μάταλα, στην Κρήτη, από την Παρασκευή 19 Ιουνίου έως και την Κυριακή 21 Ιουνίου, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και με πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, όπως θεατρικά και άλλα εργαστήρια, παιδικές δραστηριότητες και  εκπλήξεις.

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης, στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικείτο από την αρχαιότητα, ενώ έγινε διάσημη ως τόπος παραμονής χίπηδων, τις δεκαετίες ’60 και ’70. Πριν, τα Μάταλα ήταν ένα ψαροχώρι, ενώ σήμερα οι κάτοικοι ζουν, κυρίως, από τον τουρισμό.

DIMITRIOS MANIATIS
Πολυδιάστατη μουσική σύμπραξη

Δημοφιλείς καλλιτέχνες ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου θα ξεσηκώσουν το κοινό, στις 3 σκηνές του Matala Beach Festival, το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Dub Inc, Imam Baildi, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ησαΐας Ματιάμπα, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Μπίγαλης, Πωλίνα και ο κατεξοχήν νοσταλγός της εποχής εκείνης, Tonis Sfinos, θα αποτελέσουν την πιο πολυδιάστατη μουσική σύμπραξη του καλοκαιριού.

Τα νεώτερα δυναμικά μουσικά σχήματα Αlone Together, Everdie, Mojo Tooth, Sbaraquack και Alan Dalon θα δώσουν τη δική τους νότα στις συναυλίες. Τα απόλυτα soundtrack για μοναδικά ηλιοβασιλέματα, αλλά και ανατολές ηλίου, θα εξασφαλίσουν τα tributes σε πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες: Doors (Moonlight Overdrive) και Pink Floyd (Backtrackin'), καθώς και τα δυνατά dj sets. 

YANNIS MITROUDIS

Νίκος Πορτοκάλογλου.

Όλοι ανυπομονούν

Στην ερώτησή μας: «Τι σημαίνουν τα Μάταλα για σας και πώς νιώθετε, που συμμετέχετε στο Φεστιβάλ», κάποιοι από τους  συμμετέχοντες καλλιτέχνες μάς είπαν:

Νίκος Πορτοκάλογλου: «Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στα εφηβικά μου μάτια, τα Μάταλα ήταν η ελληνική εκδοχή του Woodstock. Ονειρευόμουν ότι, αν κατάφερνα να το σκάσω από το σπίτι και να φτάσω ως εκεί, μπορεί να συναντούσα τον Hendrix ή τους Who να παίζουνε στην αμμουδιά! Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν πήγα ποτέ. Κι έτσι, ο μύθος έχει διατηρηθεί ανέπαφος. Είναι μια επιστροφή στην εφηβεία. Θα ροκάρουμε και θα απογειωθούμε με τις φτερωτές κιθάρες!».

Μύρωνας Στρατής: «Τα Μάταλα, δυστυχώς, δεν τα έχω επισκεφτεί ακόμη. Γνωρίζω, όμως, την ιστορία τους και ανυπομονώ να βρεθώ εκεί. Μέχρι τότε, ακούω το “Carey” της Johny Mitchell: “And they're playin' that scratchy rock and roll beneath the Matalla moon”. Είμαι πολύ χαρούμενος, που συμμετέχω στο Φεστιβάλ, για πολλούς λόγους: το μέρος και το rock ’n’ roll παρελθόν του, οι υπόλοιποι καλλιτέχνες, το μοναδικό κοινό της Κρήτης. Με τον Ησαΐα Ματιάμπα, το συζητάμε εδώ και βδομάδες, και ο καιρός πλησιάζει!».

Μύρωνας Στρατής,  Ησαΐας Ματιάμπα.

Ησαΐας Ματιάμπα: «Τα Μάταλα, για μένα, είναι ένας προορισμός,  που θέλω να κάνω χρόνια τώρα, και χαίρομαι πάρα πολύ, που η επιθυμία μου θα πραγματοποιηθεί. Το να συμμετέχεις και να τραγουδάς σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ μόνο χαρά και δέος μπορεί να σου προκαλέσει. Χαίρομαι πάρα πολύ, που θα είμαι ένα μέρος του Φεστιβάλ, που θα γίνει στα Μάταλα, και είμαι σίγουρος πως θα είναι μια απίστευτη βραδιά!».

Imam Baildi: «Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, όταν σκέφτεσαι ότι θα βρεθείς και θα παίξεις στον ίδιο χώρο, που, κάποτε, τα παιδιά των λουλουδιών χόρευαν με τους ήχους της Janis Joplin και του Bob Dylan. Μπορεί, πλέον, τα Μάταλα να μη φιλοξενούν τους χίπις του ’60, αλλά παραμένουν ένας θρύλος, για τον οποίο έρχονται τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου, για να “ζήσουν” λίγη από τη μαγεία αυτού του τόπου. Ευχαριστούμε το  Matala Beach Festival, που μας φιλοξενεί φέτος στη μαγική αυτή παραλία. Ανυπομονούμε να έρθει η ώρα, για να γευτούμε και εμείς λίγη από τη γοητεία της νότιας Κρήτης».

Imam Baildi.

Tonis Sfinos: «Ωρέ, πότε περάσανε τα χρόνια! Κάθε μέρα που περνά, των Ματάλων η ανάμνηση δεν γερνά! Γέααα! Που λέτε, ήταν να μην πάει ο Τόνις στον ευλογημένο τόπο της Φαιστού, τα επακόλουθα νάτα! Αγαπηθήκαμε και, τώρα, πώς και αφού και τι! Θα πηγαίνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Ξέρτε, δατς ε πρόμις... Όποιος δε, δεν έχει αττέντ (παρευρεθεί) στα Μάταλα, δεν ξέρει τι χάνει! Το Φεστιβάλ φημίζεται για τη φρεσκάδα, την αγαλλίαση και το κέφι, που αφήνει στην καρδούλα μας. Να μούστε καλά, και σας περιμένουμε κάτω από τα βράχια της αμαρτίας, δίπλα στο καταγάλανο το πέλαγο, πάνω στην καυτή άμμο να χορέψουμε σαν αναστενάρηδες και φέτο ρέι!  Ανφοργκέταμπολ μέμοριζ φορ ε λάιφταημ!».

Everdie: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και είναι μεγάλη μας τιμή που θα συμμετέχουμε σε αυτό το εκπληκτικό Φεστιβάλ, το οποίο, για μας, είναι κάτι παραπάνω από ξεχωριστό, μιας και αναβιώνει την παλιά εποχή των 60's, κρατώντας ζωντανές τις αξίες. Κάποιοι τις θυμούνται, μα όσοι δεν τις έζησαν έχουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να τις βιώσουν, μέσω αυτού του μοναδικού Φεστιβάλ».

Backtrackin' (Pink Floyd Tribute Band): «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι, που κληθήκαμε να παίξουμε στο Φεστιβάλ των Ματάλων! Η μουσική των Floyd, την ώρα που θα βουτάει ο ήλιος, μπροστά σε όλον αυτόν τον κόσμο εκεί, θεωρούμε ότι θα είναι πολύ καλό σκηνικό... Αναμένουμε να έρθει η στιγμή!».

GVARDAKIS.EU

Tonis Sfinos.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Θεατρικό παιχνίδι: Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ξεδιπλώνονται με τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, από τον Σπόρο, σε συνεργασία με τη Μαρία Βασιλάκη.

«Trash Music Stall»: δημιουργία μουσικών οργάνων από κοινά οικιακά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά όλων των ειδών, καθώς και ζωγραφική σώματος και προσώπου.

«Matala Street Painting»: Την Κυριακή 14 Ιουνίου, από νωρίς το πρωί, οι δρόμοι των Ματάλων θα μετατραπούν σε έναν τεράστιο καμβά, όπου ζωγράφοι  - ερασιτέχνες και επαγγελματίες, μικροί και μεγάλοι - θα αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα σε ένα πάρτι χρωμάτων, που θα κατακλύσει όλο το χωριό.

DIMITRIOS MANIATIS
Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 19 Ιουνίου

Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Dub Inc, Imam Baildi & Alan Dalon.
Doors Tribute (Moonlight overdrive)

Σάββατο 20 Ιουνίου

Νίκος Πορτοκάλογλου, Tonis Sfinos & Alone Together
Everdie - Pink Floyd Tribute

Κυριακή 21 Ιουνίου

Ησαΐας Ματιάμπα, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Μπίγαλης, Πωλίνα
& Mojo Tooth, Croassroads, Sbaraquack

Πληροφορίες
Μάταλα: Δήμος Φαιστού - Ηράκλειο Κρήτης. Η είσοδος για τις συναυλίες και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ το camping κοστίζει 9 ευρώ το άτομο (για το τριήμερο).

Προτεινόμενα για εσάς