Πρωτόγνωρο ηλεκτρονικό «Expanded Piano»

Μουσικό έργο - performance του Σταύρου Γασπαράτου, στο Μέγαρο, στις 10 και 11 Ιουνίου
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 09:54
UPD:09:54
A- A A+

Συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία, το μουσικό έργο - performance του Σταύρου Γασπαράτου, «Expanded Piano», το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το 2014, ανασχεδιάστηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 και 11 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός

Στην παράσταση του βραβευμένου συνθέτη και sound artist Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος συνθέτει μουσική, κυρίως, για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό, ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα, που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του οργάνου. Τα μικρόφωνα αυτά συνδέονται με έναν υπολογιστή, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να επεξεργαστεί ζωντανά το σήμα όλων αυτών των μικροφώνων, αλλά και να ενεργοποιήσει προκατασκευασμένους ήχους, μέσω του πιάνου. Στη συνέχεια, ο ήχος μοιράζεται σε μια surround εγκατάσταση, με στόχο «να τοποθετήσει το κοινό μέσα στο πιάνο».

Δηλαδή, το μουσικό έργο και η performance «Expaded Piano» λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός, που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι μέσα στο ίδιο το πιάνο. Οι τεχνικές παρεμβάσεις επεκτείνουν τους ήχους, που μπορεί να παράξει το όργανο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση «κυκλώνει» το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.

«Φανταστείτε πως είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το πιάνο έχει πάρει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών... Αυτή η εγκατάσταση - μουσικό έργο είναι εμπνευσμένη από την ιδέα του “Prepared Piano”, ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου, που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, όπου βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα τοποθετούνταν στις χορδές του οργάνου, αλλοιώνοντας τον ήχο του» εξηγεί ο Σταύρος Γασπαράτος.

Σταύρος Γασπαράτος.

Ανοιχτό workshop, με θέμα τον τεχνικό πειραματισμό

Όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη και την τεχνολογία, καθώς και για τη λειτουργία της ιδιαίτερης αυτής εγκατάστασης, θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν περισσότερο και να πειραματιστούν δια ζώσης, σε ένα ανοιχτό work shop που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 11 το πρωί,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Σταύρος Γασπαράτος, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους, θα μιλήσει για την ιδέα του «Expanded Piano» και τον τρόπο που λειτουργεί.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς