Εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη ζητεί ο ΟΗΕ

Για ανθρωπιστικούς λόγους
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 12:25
UPD:16/06/2015 13:52
Reuters/KHALED ABDULLAH

«Σήμερα η ίδια η ύπαρξη της Υεμένης κρέμεται από μία κλωστή. Ενώ τα διάφορα μέρη της σύγκρουσης φιλονικούν, η Υεμένη καίγεται», τόνισε ο κ. Μπαν.

A- A A+

Τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Υεμένη άνοιξε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας εκεχειρία δύο εβδομάδων για ανθρωπιστικούς λόγους, με την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

EURONEWS

«Σήμερα η ίδια η ύπαρξη της Υεμένης κρέμεται από μία κλωστή. Ενώ τα διάφορα μέρη της σύγκρουσης φιλονικούν, η Υεμένη καίγεται», τόνισε ο κ. Μπαν.

Η μία εκ των δύο πλευρών, η πολτική οργάνωση των ιρανόφιλων σιιτών ανταρτών Χούδι, Ανσάρ Αλλάχ, δεν έχει αποστείλει ακόμη αντιπροσώπους στη Γενεύη, ωστόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι τους αναμένει αργότερα εντός της ημέρας.

Στη Σαουδική Αραβία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν θα συζητήσει με τους περιφερειακούς αντιπάλους της χώρας του, στα πλαίσια του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, το ζήτημα της σύγκρουσης στην Υεμένη.

EURONEWS

Στη σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας των ιρανόφιλων ανταρτών Χούδι και των δυνάμεων του πρώην προέδρου της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ από τη μία πλευρά και της νόμιμης, κοσμικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και η λιβανική Χεζμπολάχ υποστηρίζουν τους Χούδι.

Η Σαουδική Αραβία, σε συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Σουδάν, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, με την πολιτική υποστήριξη της Τουρκίας, υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή