Θύελλα αντιδράσεων για τη μαντήλα

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2004 17:19
UPD:18:20

A- A A+

Παλαιστίνια, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, με την παραδοσιακή μαντήλα, διαμαρτύρεται στη Γάζα για την πρόσφατη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης που απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια γαλλικά σχολεία.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται με ανοιχτό πνεύμα. Δεν πρόκειται να διώχνουμε από τα σχολεία τα κορίτσια που έρχονται με μαντήλα. Πρώτα θα τους ζητάμε να τη βγάζουν, πρέπει να προσπαθούμε να τις πείσουμε, θα ζητάμε τη μεσολάβηση των γονέων τους. Κι όταν λαμβάνουν την απόφαση να βγάλουν τη μαντήλα, θα πρέπει να τις βοηθάμε να επανενταχθούν στο σχολείο», διευκρινίζει σε συνέντευξή του στην «El Pais» ο Μπερνάρ Σταζί, επικεφαλής της επιτροπής που εισηγήθηκε στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να απαγορευτούν τα θρησκευτικά σύμβολα.

Ο κ. Σταζί προσθέτει ότι υπάρχουν εκατό συνοικίες σε όλη τη χώρα όπου οι ισλαμιστές υπαγορεύουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντήλα, οι εβραίοι παρενοχλούνται ή κακοποιούνται. «Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι της Δημοκρατίας δεν γίνονται σεβαστοί σε αυτές τις ζώνες της Γαλλίας».

Στη Γαλλία συνυπάρχουν σήμερα η ισχυρότερη μουσουλμανική μειονότητα της Ευρώπης -κάπου 4 με 5 εκατομμύρια άτομα- και η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (700.000 άνθρωποι), μαζί με εκατομμύρια καθολικούς και μικρότερες ομάδες προτεσταντών και βουδιστών.

«Οι μετανάστες δεν έχουν ενταχθεί σωστά στη γαλλική κοινωνία», αναγνωρίζει ο κ. Σταζί. «Η άκρα Δεξιά έχει πείσει πολλούς συμπατριώτες μας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν θέση στη Γαλλία. Ηλθε η ώρα να αντιδράσουμε».

Είναι σωστό όμως να αποβάλλονται από το σχολείο όσοι και όσες θέλουν να φέρουν τα θρησκευτικά τους σύμβολα; «Το σχολείο δεν μπορεί να είναι τόπος θρησκευτικών ανταγωνισμών. Χωρίς να αρνούμαστε τις θρησκευτικές και πολιτικές αξίες, στο σχολείο πρέπει να τις παραμερίζουμε και να ενισχύουμε την ιδέα ότι ανήκουμε σε μια εθνική κοινότητα, με κοινές αξίες», καταλήγει ο κ. Σταζί.

Οσοι αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι το μέτρο αντιβαίνει σε στοιχειώδεις συνταγματικές ελευθερίες, στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων του πολίτη.

Ενδεικτικό του κλίματος, η σημερινή προειδοποίηση που απηύθυνε άνδρας, που όπως είπε εκπροσωπεί μια μέχρι σήμερα άγνωστη ισλαμική οργάνωση, την Ανσάρ Αλ Χακ (Οι οπαδοί της αλήθειας), ότι θα επιτεθεί και σε αεροπλάνα της Air France, εκτός και αν η γαλλική κυβέρνηση εγκαταλείψει τα σχεδιά της να απαγορεύσει την ισλαμική μαντήλα στα δημόσια σχολεία.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την συντριβή του αιγυπτιακού Boeing στην Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο, με 148 θύματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή