Επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στη Βοσνία στις 16 Ιουνίου

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 12:39
UPD:12:54
REUTERS/VINCENT KESSLER

Ο κ. Νίκολιτς θα επισκεφθεί το Σαράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα πραγματοποιήσει στις 16 Ιουνίου ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της χώρας, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Νίκολιτς θα επισκεφθεί το Σαράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μπάνια Λούκα, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας (ενός από τα δύο όμοσπονδα τμήματα της χώρας).

Από την τριμερή προεδρία της Βοσνίας ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται τελετή υποδοχής με στρατιωτικές τιμές πριν τις συνομιλίες με τον προεδρεύοντα της τριμερούς Προεδρίας, εκπρόσωπο των Σέρβων, Μλάντεν Ίβανιτς και τους εκπροσώπους των Κροατών, Ντάγκαν Τσόβιτς και των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, η τελευταία φορά που ο κ.Νίκολιτς βρέθηκε στο Σαράγεβο ήταν την περίοδο του πολέμου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ακροδεξιού - εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), ενώ πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 10 Ιουνίου του 2014, αρνήθηκε επίσημη πρόσκληση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Λέγοντας «ότι δεν μπορεί να πάει εκεί όπου κάποιος κατηγορεί τον λαό του», ο κ.Νίκολιτς είχε αρνηθεί να παραστεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από το δημαρχείο του Σαράγεβο, το οποίο είχε καταστραφεί πριν από 22 χρόνια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης και στο οποίο μετά την αναστήλωση, τοποθετήθηκε η εξής επιγραφή: «Σε αυτό τον τόπο τα σερβικά εγκλήματα τη νύχτα 25-26/8 1992 έκαψαν το δημαρχιακό μέγαρο (Vijecnica) και την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο. Στις φλόγες χάθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια βιβλία, περιοδικά και έγγραφα. Μην λησμονείτε, να θυμάστε και να μνημονεύετε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή