Σαν σήμερα, πριν από τριάντα χρόνια, έφυγε από τη ζωή η Σαπφώ Νοταρά. Γεννήθηκε το 1907 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από την οδό που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε.
Καλλιεργημένη και πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μοναδική στο είδος της, η Σαπφώ Νοταρά πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής - Χριστόφορο Νέζερ, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν -, ενώ συνεργάστηκε στενά και με την Μαρίκα Κοτοπούλη, την οποία αντικαθιστούσε στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θεάτρου, μαζί με τη Γεωργία Βασιλειάδου, όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη ταξίδευε στο εξωτερικό.
Σαπφώ Νοταρά και Δημήτρης Χορν στην ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», 1954.
Συνυφασμένη με ρόλους φωνακλούς, γκρινιάρας μα και καλόψυχης υπηρέτριας ή μητέρας, με χαρακτηριστικά δυνατή και βραχνή φωνή, άφησε εποχή με τις ερμηνείες και τις αξέχαστες ατάκες της - όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το «Μπουρλότο». Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή. Μεταξύ των ερμηνειών της, περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Ζαν - Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο «Στην Οδό του Μπλαμαντώ», ενώ διαχρονικά αγαπημένες είναι ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», και στο ραδιόφωνο ως «Η κυρία Κυριακή», στη ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου.
Με την Ρένα Βλαχοπούλου στη «Χαρτοπαίχτρα», (1965).
Πραγματοποίησε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Η Λύκαινα» της Μαρίας Πλυτά, ενώ η συνεργασία της με την Φίνος Φιλμ ξεκίνησε το 1958 με την ταινία «Η Κυρά μας η Μαμή». Γύρισε συνολικά 31 ταινίες.Τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1970 στην ταινία «Έμπαινε Μανωλιό», ενώ κύκνειο άσμα της στο θεατρικό σανίδι, αποτέλεσε η συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι, το 1981, στο έργο «Πορνογραφία». Γιώργος Κωνσταντίνου, Σαπφώ Νοταρά, Αλέκος Τζανετάκος στην ταινία «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», (1966).
Η Σαπφώ Νοταρά ζούσε ολομόναχη και χωρίς οικονομικούς πόρους, σ’ ένα μικρό διαμέρισμα επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, που έμεινε, όμως, άγνωστος.
Με πολλά προβλήματα υγείας, η σπουδαία ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της από τους περιοίκους στις 13 Ιουνίου του 1985.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση είχε αφήσει την τελευταία της πνοή δύο ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιουνίου, συνεπεία καρδιακής προσβολής. Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της συγγενείς ήταν ανίψια. [email protected]