Η εννεάμηνη παράταση φέρνει συμφωνία

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 10:07
UPD:10:13
REUTERS/YVES HERMAN

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της δίωρης συνάντησής του με Μέρκελ και Ολάντ, προτίμησε να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους και την ανάγκη μια βιώσιμης λύσης «που θα δώσει ασφάλεια και προοπτική».

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κοντά σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ τον ερχόμενο Μάρτιο βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο «λαγός» της εννεάμηνης παράτασης που έβγαλε (ή της προτάθηκε) χθες ξαφνικά από το καπέλο της, τη φέρνει αντιμέτωπη με ένα «σκληρό» πακέτο μέτρων, για το οποίο θα δώσει νέα «μάχη», αυτή τη φορά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας και της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ώστε να κλείσει και η τελευταία διαφορά των δύο πλευρών και συγκεκριμένα το συν 0,25% στη πρόβλεψη για το φετινό πλεόνασμα του προϋπολογισμού που ζητούν οι δανειστές και για το οποίο ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στον Alpha, είπε ότι «δεν θα χαλάσει η συμφωνία για 0,2% του πλεονάσματος».

EURONEWS

Η παράταση μέχρι τον Μάρτιο αφενός καθιστά το ΔΝΤ μέρος της λύσης, όπως ήθελαν Κομισιόν και ΕΚΤ, αφετέρου δίνει μια μεσοπρόθεσμη λύση που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα «αγγίζει» την «καυτή πατάτα» του χρέους, καθώς θα προβλέπει την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της ΕΚΤ κάτι που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος αποπληρωμής τους.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά τηρεί σιγή ιχθύος για θέματα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ένταξη του ΦΠΑ στην ενέργεια στον υψηλό συντελεστή και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. Αν δηλαδή πέτυχε να εξαιρεθούν από τη συμφωνία και τι ισοδύναμα πρότεινε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της δίωρης συνάντησής του με Μέρκελ και Ολάντ, προτίμησε να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους και την ανάγκη μια βιώσιμης λύσης «που θα δώσει ασφάλεια και προοπτική».  

Τέλος τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίαςπιστοποιεί και η χθεσινή απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ για αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. αλλά και η χθεσινή δήλωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι είναι «πιθανή η συμφωνία μέχρι το ερχόμενο Eurogroup, στις 18 Ιουνίου». Είναι άλλωστε αυτός που σε έξι ημέρες από σήμερα θα κληθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να βάλει και την τελική υπογραφή στη συμφωνία των δύο πλευρών.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή