Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ισοδύναμα προκειμένου να «μετριαστεί» η πρόταση των θεσμών αναζητεί η ελληνική πλευρά με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ήδη έχουν μεταβεί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γ. Χουλιαράκης, προκειμένου να συνεχίσουν τις επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, ενώ και η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, επιβεβαιώνει τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Πηγές της Επιτροπής αν και δεν θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν επαναλαμβάνονται από σήμερα οι διαβουλεύσεις, σημείωναν ότι από τη μεριά τους είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και πάλι τις συναντήσεις ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποσκευές των κυβερνητικών στελεχών υπάρχουν προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα ώστε να απαλειφθούν από το κείμενο των θεσμών μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ή η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η ένταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλό φορολογικό συντελεστή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πληροφορία για αλλαγές στον ΦΠΑ και μετάθεση του μεσαίου συντελεστή από το 11 στο 13% (εφημερίδες, και περιοδικά, φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος-νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια), οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 2000 ευρώ, είδηση όμως που αποκλείουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές.
Η εκτίμηση είναι πως αν στα παραπάνω προστεθεί μια αναφορά - δέσμευση στο θέμα του χρέους και δοθούν λύσεις στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας τότε η Αθήνα θα μπορούσε να πει το μεγάλο «ναι».
Την ίδια ώρα τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκαν στην αίσθηση του επείγοντος της όλης διαδικασίας επαναλαμβάνοντας ότι ο χρόνος για την ελληνική πλευρά τελειώνει, ενώ σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, στη σύνοδο των G7 στη Βαυαρία έχει μεταβεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ προκειμένου να λάβει μέρος στην δεύτερη συνάντηση για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίδης, στο σημερινό briefing, σημείωσε ότι «το ζήτημα της παράτασης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή» και μιλώντας για τη «μεσοπρόθεσμη» λύση επανέλαβε ότι «περιλαμβάνει το θέμα του χρέους και λύσεις που θα καλύπτουν τη χρηματοδότηση της χώρας».
«Η κυβέρνηση συζητά μια ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους που προβλέπει μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την ελληνική πλευρά. Δεν επιθυμούμε μια ‘‘σπασμένη’’ συμφωνία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου.