Γ. Σακελλαρίδης: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τσίπρα – Γιούνκερ

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 12:51
UPD:14:03
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
A- A A+

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας πάντως εξαιρετικές τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να πάρει τον κ. Γιούνκερ» διευκρίνισε συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συζητήσεις και συνεννοήσεις σε επίπεδο των συνεργατών  του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επισήμανε ωστότο ότι γενικά ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. Όπως είπε, ο κ. Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας και η επικοινωνία που έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται σε καλό κλίμα παρά τις διαφωνίες. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είπε ότι το κείμενο που του παραδόθηκε ήταν από τον κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε παράλληλα πως αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δει τα περιθώρια συγκλίσεων που υπάρχουν ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία και από τα δυο μέρη. Υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς πρόταση 47 σελίδων. «Στις 47 αυτές σελίδες δεν αντανακλώνται οι θέσεις της κυβέρνησης, αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα επί τρεις μήνες στο Brussels Group», υπογράμμισε ενώ επανέλαβε ότι οι θεσμοί κατέθεσαν ένα κείμενο που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση.

Για την έκβαση των συνομιλιών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε «πολύ ώριμο επίπεδο» και ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση που μπορούν να δεχθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί.

Η ΑΥΓΗ

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας». Ανέφερε ακόμη ότι δεν περνά από το μυαλό της αυτής της κυβέρνησης το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

Κληθείς να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όταν η συμφωνία φθάσει στη Βουλή, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη φράση και τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης».

«Δεν θα υπάρξει βουλευτής που δεν θα έχει πολιτική ευθύνη», εκτίμησε και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία θα μπορεί να περάσει από το σώμα των ΚΟ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού πρώτα θα έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο. 

Ακόμη, σημείωσε ότι οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης ενός κόμματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε πάντως ότι «το πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης του καθενός προφανώς είναι ισχυρό». 

Ερωτηθείς για τα περί παράτασης του προγράμματος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος της χρηματοδότησης και του χρηματοδοτικού κενού ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ρευστότητας.

Η ΑΥΓΗ

«Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπ’ όψιν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι λύση που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «το ζήτημα της παράτασης από μόνο του δεν είναι κάτι που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας». 

«Έστω ότι παίρνουμε μια παράταση με βάση τους χρηματοδοτικούς όρους τους σημερινούς. Αυτό είναι στην ουσία σαν να στρουθοκαμηλίζουμε», τόνισε. 

Για το κατά πόσο υπάρχει καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η 30η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων όριο από τη στιγμή που λήγει η παράταση της δανειακής συμβασης που δόθηκε τον Φλεβάρη.

Τόνισε πάντως ότι «στην προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία που να καλύπτει όλες τις πλευρές καλό είναι να μην μπαίνουν χρονικά όρια» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με ισχυρή πολιτική βούληση στον χρόνο που έχει μπροστά της». 

Τέλος, ερωτηθείς αν η ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή προτάθηκε από τον ίδιο τον Οργανισμό, είπε ότι η ενέργεια αυτή έγινε από την κυβέρνηση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση είχε ενημερώσει σε όλες τις επαφές το προηγούμενο διάστημα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και να έχει κλειδώσει η συμφωνία έτσι ώστε να μη χρειαστεί η ίδια να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

«Αφού δεν κλείδωσε η συμφωνία, η κυβέρνηση προέβη σε αυτήν την κίνηση», συνέχισε ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επί της ουσίας, μέσω διαρροών από την πλευρά του ΔΝΤ, της είχε δοθεί αυτή η δυνατότητα. 

Σε ερώτηση για τον ΦΠΑ έκανε τέλος λόγο για «πολλά αγκάθια» που δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική πλευρά. «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΦΠΑ - παρότι είναι ένα μέτρο που εμπεριέχει στοιχεία αδικίας – προσπαθεί να δώσει κάποιες ανάσες στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή