Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη λύση του αδιεξόδου

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 15:40
UPD:15:48
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Προς κάθε κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει ένα «δυσάρεστο» για όλους grexit και να φτάσει σε μία έστω και προσωρινή συμφωνία που θα έλυνε το έντονο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση των θεσμών «μας επιστρέφει πίσω στα μνημόνια», αλλά κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, αν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποσυρθούν αυτές οι δύο απαιτήσεις των θεσμών και συγχρόνως προστεθεί μια πρόβλεψη για μία μελλοντική διαχείριση του ελληνικού χρέους, τότε η συμφωνία «θα ήταν πολιτικά διαχειρίσιμη» από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μαζί βέβαια με την αθόρυβη και ουσιαστική σύγκλιση στο μείζον για τη χώρα θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ενδεικτική είναι και η σημερινή αναφορά στο Spiegel του Wolfgang Munshau ο οποίος προβλέπει ότι παρά την αντίδραση του Σόιμπλε η συμφωνία θα εμπεριέχει και δέσμευση για μιας μορφής «κούρεμα» του χρέους. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι θεσμοί εμφανιστούν ανυποχώρητοι επιμένοντας στο αρχικό κείμενο, τότε για το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών η προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική λύση.

Παράλληλα η κυβέρνηση «τρέχει» την υπόθεση της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ρωσικών συμφερόντων, που θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας, το ρωσικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας, με δική του πρωτοβουλία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία, την επικείμενη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS. 

Η συνομιλία συνδέεται και με τη σημερινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων.

Αμέσως μετά τη συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε πως «είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία» και πως «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της» και να ρίξει το βάρος στην Ε.Ε. στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ (δηλαδή στους θεσμούς) για την επίληση των οικονομικών της προβλημάτων.

Τέλος, το απόγευμα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα επιχειρήσει να «θέσει προ των ευθυνών της» την αντιπολίτευση ζητώντας από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν αν στηρίζουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ή αν συμφωνούν με το κείμενο-συμφωνία των θεσμών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή