του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Κορυφώνει τις αντιδράσεις της η κυβέρνηση μετά την πρόταση των θεσμών για συμφωνία, που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός συνόρων το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή «ακόμη κι αν δεχθεί ένα απλό ρετουσάρισμα». Είναι κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε γνωστό χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στη νέα τηλεδιάσκεψη που είχαν. Την ίδια βέβαια ώρα, ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί εκ νέου, πιθανότατα αύριο Σάββατο, στις Βρυξέλλες για να έχει έναν ακόμη κύκλο επαφών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο εσωτερικό της χώρας, με τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, το Μαξίμου επιχειρεί να «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο θέτοντας ευθέως το ερώτημα στην αντιπολίτευση αν θα υπέγραφε ένα κείμενο-συμφωνία σαν αυτό των θεσμών και αν στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει για μια πιο «δίκαιη» λύση. Γι’ αυτό και αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές διένειμαν κείμενο όπου μέτρο - μέτρο περιγράφονται οι προτάσεις των δανειστών, οι κυβερνητικές προτάσεις και όσα εμπεριείχε το «mail Χαρδούβελη». Η σημερινή συζήτηση συν τοις άλλοις αναμένεται να συσπειρώσει και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στο εσωτερικό της κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την πρόταση των δανειστών και για την αποτελεσματικότητα της τετράμηνης διαπραγμάτευσης.
Ήδη κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους (εννοούν των δανειστών) θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας».
Επί της ουσίας όσο κρατάει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας του κ. Τσίπρα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι πιθανό. Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία για τον ΦΠΑ» και ότι βασικό εμπόδιο για να υπάρξει συμφωνία παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Ωστόσο μετά το κείμενο των θεσμών η απόσταση που πρέπει να γεφυρωθεί είναι μεγάλη, όπως παραδέχονται τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.
Είναι χαρακτηριστικό, λέει με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ότι η πρόταση των θεσμών «καλύπτει μόνο μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία» που έθεσε προ ημερών στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός: μόνο τα «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Από εκεί και μετά ζητούνται νέα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές», ενώ δεν γίνεται αναφορά στο δημόσιο χρέος και δεν υπάρχουν αναπτυξιακές προτάσεις.