583 χιλιόμετρα και μία εβδομάδα...

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 13:05
UPD:13:06
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη 
 [email protected]
 

Για το επόμενο Σαββατοκύριακο μην κανονίσετε κάτι, θα έρθει η συμφωνία, γράφουν οι «Financial Times». Η καγκελάριος έχει κανονίσει και δεν θέλει να κυριαρχήσει στο ραντεβού της η ελληνική λύση. Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο στο υπερπολυτελές Ελμαου στις Βαυαρικές Αλπεις στις 7 και 8 Ιουνίου.

Από το Βερολίνο και την πενταμερή στο τουριστικό θέρετρο Γκάρμις-Πάρτενκιρχεν και το G7 μεσολαβούν 583 χιλιόμετρα και μία εβδομάδα, αλλά, όπως φαίνεται, το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα θα απασχολήσει και πάλι τους υψηλούς προσκεκλημένους των Γερμανών.

Το κλαμπ των ισχυρών θα εστιάσει στην παγκόσμια οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε θέματα ενεργειακής ασφαλείας και διεθνών εξελίξεων, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, μα μια κουβέντα θα υπάρχει και για τον ελληνικό πονοκέφαλο.

Οι περιγραφές, οι γραμμές και οι διαδρομές απαιτούν την πένα του Ιονέσκο. Ο μετρ του θεάτρου του παραλόγου δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο σκηνικό απ’ αυτή την πόλη, συνώνυμο των χειμερινών σπορ αλλά και τόπο θεραπείας και χαλάρωσης, για να αναδείξει τα παιχνίδια που παίζει η Ευρώπη στον εαυτό της.

Το Γκάρμις και το Πάρτενκιρχεν ήταν κάποτε δύο πόλεις, δύο χωριά με σημερινούς όρους. Στην Ε.Ε. δεν έχουμε γίνει ακόμη από δυο χωριά, αλλά καλλιεργείται η ιδέα των δύο ταχυτήτων, ελλείψει άλλων προτύπων.

Τι πήγε στραβά; Συμβαίνει αυτό που ο Ορτέγκα ι Γκασέτ συνόψισε σε μια πρόταση στην «Εξέγερση των μαζών»: «Η Ευρώπη δεν διαθέτει πια κανέναν κώδικα τιμής»;

Διότι τι άλλο είναι από θέμα τιμής και πραγματικής ισχύος να μπορείς να τακτοποιήσεις τα του οίκου σου, χωρίς συμμετοχές σε διασώσεις και παραδοχές σε δόσεις. Βλέπετε, ακόμη κι αν η ηγεσία είναι μια τέχνη αυτοσχεδιασμού και πειραματισμού, οι τακτικισμοί δεν απελευθερώνουν από το αίσθημα βάρους. Στην καγκελαρία υπάρχει πλέον φαντασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή