Ζητούμενο η ευελιξία σε πολιτικό επίπεδο

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 09:59
UPD:11:17
INTIME NEWS/© European Union
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η πιο κρίσιμη ημέρα του ελληνικού «δράματος» ξεκινά σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν έχουν γνώση της πρότασης των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας και μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες με την πρόταση της Αθήνας υπό μάλης.

Το αν οι δύο προτάσεις μπορούν να συγκλίνουν -κυρίως στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό- είναι κάτι που μένει να φανεί και θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο του σχεδίου των θεσμών.

Οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι διαθέτουν την προσαρμοστικότητα που απαιτείται ώστε να υπάρξει μια «έντιμη» συμφωνία. 

Με την Αθήνα να προτείνει για φέτος πλεόνασμα κάτω του 1% και στο ασφαλιστικό να «δίνει» το κλείσιμο της πόρτας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και κάποιες παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις, είναι προφανές, λέει κυβερνητικό στέλεχος ότι «προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πλεόνασμα της τάξης του 3% ή του 3,5% και άμεση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι ανεδαφικές».

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως η Αθήνα «πέτυχε έναν από τους βασικούς της στόχους: η διαπραγμάτευση από τα τεχνικά κλιμάκια να μεταφερθεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο και οι όποιες συγκλίσεις να είναι πλέον θέμα πολιτικών αποφάσεων ακόμη κι αν αυτές αφορούν νούμερα».

Όπως αναφέρει, είναι μια τακτική «που η ορθότητά της σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί σήμερα, ενδεχομένως και τα επόμενα εικοσιτετράωρα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, λένε πως το κείμενο θα περιλαμβάνει μέτρα στα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει και ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες, ενώ η Wall Street Journal σημειώνει πως το κείμενο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Έλληνας πρωθυπουργός, περιλαμβάνει «σκληρές μεταρρυθμίσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο άλλο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα έχει χαρακτήρα «take it or leave it» και εκφράζει την άποψη-ελπίδα ότι «θα είναι σκοπίμως γενικόλογη στα σημεία - κλειδιά ώστε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα της πολιτικής συνεννόησης». 

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι εν λόγω βουλευτές προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα και σύμφωνα με πληροφοριες για τον σκοπό αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος μαζί με άλλους τρεις βουλευτές συλλέγει υπογραφές.

Η πρωτοβουλία έρχεται μία ημέρα μετά την ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος που συμμετείχαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ η ηγεσία έχει δεσμευθεί ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στην Κ.Ο. αλλά και στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παρούσα φάση προέχει η συνεννόηση με τους δανειστές.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή