Σ. Ρομπόλης: Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι πρόωρες συντάξεις

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 11:43
UPD:11:44
NAFTEMPORIKI.GR
A- A A+

Στον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι οι πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στη χώρα μας ανέρχεται στο 11%, ποσοστό το οποίο είναι αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ το σχετικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 320 εκατομμύρια το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι πρωτίστως θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων.

Αναφερόμενος στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, είπε ότι σήμερα είναι συνολικά 13 (έξι κύρια, πέντε επικουρικά και δύο για την καταβολή των εφάπαξ), τα οποία μπορούν να γίνουν τρία και πολύ αργότερα να γίνουν ένα.

Ο Σ. Ρομπόλης είπε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την μελέτη που έχει συντάξει και αφορά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050. Τα κύρια προβλήματα του συστήματος είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας (έως το 2025 το ποσοστό της ανεργίας δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 άτομα, εκτίμησε) και η γήρανση του πληθυσμού. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή