Η εικόνα του χαρακτηριστικού τεράστιου «έλικα» αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ανεμοτουρμπίνας και της αιολικής ενέργειας εν γένει. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται δυσκολίες στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία, καθώς σημαίνει τόσο οικολογικούς προβληματισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, όσο και υψηλό κόστος.
VORTEX
Αυτά τα δεδομένα φιλοδοξεί να αλλάξει η Vortex, μια startup από την Ισπανία, που έχει αναπτύξει τις τουρμπίνες Bladeless: όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το όνομα, πρόκειται για ανεμοτουρμπίνες χωρίς τις τεράστιες λεπίδες, οι οποίες στην ουσία αποτελούν μεγάλους λευκούς στύλους οι οποίοι προεξέχουν από το έδαφος και είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να δονούνται χάρη στην δύναμη του αέρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να αποφεύγουν όταν σχεδιάζουν κτήρια, μόνο που επί της προκειμένης στόχος είναι η ενίσχυση και όχι η αντιμετώπισή του.
Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται «δίνες» (vortices), από όπου και η εταιρεία πήρε το όνομά της. Οι τουρμπίνες άνευ λεπίδων χρησιμοποιούν ειδικούς μαγνήτες για να διασφαλίζουν ότι οι τουρμπίνες δονούνται/ τρέμουν όσο το δυνατόν περισσότερο, όποια και αν είναι η δύναμη του ανέμου.
Καθώς οι στύλοι δονούνται, η κίνησή τους μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό από έναν ειδικό εναλλακτήρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40% πιο φτηνά σε σχέση με τα συμβατικά αιολικά συστήματα, όπως υποστηρίζει η Vortex.