Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015 12:28
UPD:12:31
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση θα είναι διευρυμένη και θα συμμετάσχουν συνολικά τα περίπου 350 μέλη της ΚΕ, οι βουλευτές του κόμματος με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου και οι επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών και αυτοί με δικαίωμα λόγου.

Αντικείμενο των συζητήσεων, όπως είναι φυσικό θα είναι ή πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι τελευταίες εξελίξεις από το Brussels Group και το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του (στις 13:00), θα αναφερθεί εκτενώς στις διαπραγματεύσεις και στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λιού), θα επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία εντός του επόμενου δεκαημέρου η οποία δεν θα παραβιάζει τις βασικές κόκκινες γραμμές και θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα είναι μια «ενδιάμεση λύση».

Παράλληλα θα αναφερθεί στην ανάγκη ενότητας παρά τις διαφορετικές θέσεις και θα ζητήσει τη στήριξη, χωρίς αστερίσκους, της συμφωνίας όταν αυτή έρθει στη βουλή.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, που συσκέπτονται από το πρωί αναμένεται να κινηθούν εντός των πλαισίων που όρισε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή, λέγοντας ότι «η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα. Μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Όχι μια συμφωνία που βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες».

Ωστόσο ζητούμενο παραμένει αν η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες τάσεις καταθέσουν ξεχωριστό κείμενο το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία ώστε η εσωκομματική αντιπολίτευση καταμετρήσει τις δυνάμεις της.

Ενδεικτικό είναι και το σημερινό κύριο άρθρο της «Αυγής» όπου σημειώνεται πως «Τώρα πλέον τα ψέματα τελείωσαν» και ότι οι δανειστές γνωρίζουν ότι την 6η Ιουνίου, από την οποία μας χωρίζουν δύο εβδομάδες, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη δόση με δικά της χρήματα».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή