Εύγλωττα «Πρόσωπα» σε μια αμφίδρομη ανάκριση

Έκθεση του νέου εικαστικού Γιώργου Ταξίδη, στην αίθουσα τέχνης Ιανός
Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 08:15

Μέσα από σχέδια προσώπων σε μεγάλη κλίμακα, ο Γιώργος Ταξίδης επιχειρεί μια βαθύτερη προσέγγιση της ανθρώπινης κατάστασης.

A- A A+

«Πρόσωπα» εκφραστικά και ανέκφραστα κυριαρχούν στην πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου εικαστικού Γιώργου Ταξίδη, τελειόφοιτου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Ιανός, σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου. 

Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, η έκθεση «Πρόσωπα» εντάσσεται στον θεσμό Εισαγωγή, που εγκαινίασε, πέρυσι, η αίθουσα τέχνης Ιανός, της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η Μικρή Άρκτος. Στο πλαίσιο της Εισαγωγής, παρουσιάζεται το έργο νέων καλλιτεχνών, στηρίζοντάς τους στο πρώτο τους βήμα.

Αποζητώντας την αποκάλυψη της παραμικρής τους ατέλειας

Μέσα από σχέδια προσώπων σε μεγάλη κλίμακα, ο Γιώργος Ταξίδης επιχειρεί μια βαθύτερη προσέγγιση της ανθρώπινης κατάστασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μεταξύ θεατή και έργου, βασισμένο στη μνημειακή αρχιτεκτονική και την αρχαία γλυπτική. Πρόσωπα - συχνά ανέκφραστα, αλλά εύγλωττα - κοιτούν μετωπικά τον θεατή και λειτουργούν ως μια αμφίδρομη ανάκριση, επιδιώκοντας το βλέμμα του ή αποζητώντας την εξονυχιστική παρατήρηση και την αποκάλυψη της παραμικρής τους ατέλειας.

Με διακρίσεις και υποτροφίες

Γεννημένος το 1987, στη Δράμα, ο Γιώργος Ταξίδης σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει διακριθεί με το 1o  βραβείο στον διαγωνισμό Art & The City 5 (Αθήνα 2014), ενώ, από το 2014, κατέχει υποτροφία από το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα του ΑΠΘ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014, έλαβε υποτροφία Erasmus για σπουδές στο UCM Facultad De Bellas Artes στη Μαδρίτη. Το 2012, απέσπασε έπαινο για τον διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ, για την ειδική σειρά γραμματοσήμων «Europa 2012», με τίτλο «Visit Greece». Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και αυτή είναι η πρώτη του ατομική. Έργα του βρίσκονται στην Ελληνική Πρεσβεία της Μαδρίτης, στη μόνιμη συλλογή της Τράπεζας Πειραιώς, στη Μόσχα και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.

Γιώργος Ταξίδης.

Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης Ιανός: Σταδίου 24 - Αθήνα, τηλ.: 210 3217810. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 18:00.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς