Μόδα και κινηματογράφος: μια σχέση πάθους

Διήμερη εκδήλωση με προβολές και συζητήσεις, στη Στέγη, στις 23 και 24 Μαΐου
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 07:10
A- A A+

Ο κινηματογράφος συναντά τη μόδα, σε μια εκδήλωση με ένα ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα ταινιών τρόμου, σουρεαλιστικών φιλμ και τηλεοπτικών επεισοδίων, σε συνδυασμό με μια σειρά σχετικών συζητήσεων πάνω στα κοστούμια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου.

Ποιος ξεχνάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Hubert de Givenchy στο «Breakfast at Tifanny’ s» (1961); Πόσο ανήκει η «Kika» (1993) στον Jean Paul Gaultier; Πόσο μεγάλος θα ήταν ο Great Gatsby (2006), αν τον άφηνε η ομάδα της Prada να ντυθεί μόνος του; Κι αν ο Paco Rabanne δεν δημιουργούσε τα κοστούμια για την «Barbarella», πώς θα την έλεγαν;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα δώσει απαντήσεις η εκδήλωση, με τίτλο «Μόδα και Κινηματογράφος», η οποία θα αναδείξει τη σχέση πάθους, που πάντα είχαν η μεγάλη και η μικρή οθόνη με τη μόδα. Κοστούμια, αξεσουάρ, στολές και παπούτσια, όλα τους ουσιώδη συστατικά της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής εμπειρίας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή μιας ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς και, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, καθοδηγούν την αφήγηση, χάρη στην έλξη που ασκούν. Από τα πιο παράταιρα, δυναμικά ή τρομακτικά έως τα πιο απλά, γλυκά και καθημερινά, εκφράζουν τη φύση των χαρακτήρων που τα φορούν, δημιουργώντας εικονικές προσωπικότητες που μένουν οπτικά αξέχαστες. Έτσι, αποκτούν ρόλο αφηγητή, κομπάρσου ή και πρωταγωνιστή.

Εξερευνώντας τα σημεία συνάντησης

Από ψεύτικα πόδια, παραγεμισμένα με μπύρα, έως μια σαγηνευτική εξωγήινη που φοράει γούνα, η εκδήλωση «Μόδα και Κινηματογράφος» διερευνά τη δύναμη και τη λειτουργία του σχεδιασμού κοστουμιών, εξερευνώντας τα σημεία συνάντησης μεταξύ κοστουμιών και κινηματογράφου, θεάματος και αφήγησης, μόδας και ταυτότητας.

Τι επίδραση έχουν τα κοστούμια στους χαρακτήρες, την ιστορία και την ερμηνεία; Στόχος του ενδυματολόγου είναι να δημιουργήσει ένα οπτικά αξέχαστο θέαμα ή κοστούμια που να εντάσσονται αρμονικά στην αφηγηματική εξέλιξη της ταινίας; Και ακόμα, πώς μας επηρεάζει συναισθηματικά η γκαρνταρόμπα των ηθοποιών, κάνοντάς μας να κολλήσουμε στη δράση; Από το σοκαριστικό στο υπερρεαλιστικό, το αυθεντικό και το παράλογο, στην εκδήλωση, θα συζητηθούν οι κομβικές στιγμές στην ενδυματολογία, που καλύπτουν τρία είδη και τέσσερις δεκαετίες ψυχαγωγίας επί της οθόνης.

Με επαγγελματίες του χώρου

Το πρόγραμμα παρουσιάζει μια πλούσια σειρά συζητήσεων με επαγγελματίες του χώρου, συντονιστής των οποίων είναι ο βραβευμένος ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC και συγγραφέας Ian Peacock. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, η Claire Pajaczkowska, διδάσκουσα στο Royal College of Art του Λονδίνου, αναλύει τη σχέση κοστουμιών, εξουσίας και συμβολισμών στον υπερρεαλιστικό κινηματογράφο, ενώ ο διακεκριμένος θεωρητικός Jonathan Faiers καταθέτει τη δική του άποψη για την αρνητική κινηματογραφική γκαρνταρόμπα στις ταινίες τρόμου. Σε κάποιες συζητήσεις, συμμετέχει και ο Steven Noble, ενδυματολόγος ταινιών, όπως «Η θεωρία των πάντων», «Κάτω από το δέρμα», «Trainspotting».

Από τις ταινίες που θα προβληθούν, ξεχωρίζουν το δυστοπικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Rainer Werner Fassbinder, «Δικτυακός κόσμος», η επική ταινία ψυχολογικού τρόμου του Roman Polanski, «Το μωρό της Ρόζμαρυ», και ένα επεισόδιο που έχει προβληθεί ελάχιστα από την αυθεντική τηλεοπτική σειρά - περιπέτεια «The Avengers» (Οι Εκδικητές).

«Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Σάββατο 23 Μαΐου (12:00 το μεσημέρι - 01:45 μετά τα μεσάνυχτα)

Σουρεαλισμός

12:00 - 15:30: «Δικτυακός κόσμος: 1ο & 2ο μέρος» του Rainer Werner Fassbinder.

15:30 - 17:00: «Η ωραία της ημέρας» του Luis Buñuel.

17:00 - 18:00: συζήτηση «Μια μελέτη του συμβολικού: Ο ρόλος των κοστουμιών στον σουρεαλιστικό κινηματογράφο», συντονιστής: Ian Peacock (παραγωγός πολιτιστικών ραδιοφωνικών εκπομπών και συγγραφέας BBC), ομιλητές: Claire Pajaczkowska (ερευνήτρια στο Τμήμα Μόδας και Υφασμάτων Royal College of Art του Λονδίνου), Dr Nick Rees - Roberts (Λέκτορας σπουδών κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία).

18:00 - 19:30: «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» του Alain Resnais.

«Το μωρό της Ρόζμαρυ».

Ταινίες τρόμου

20:00 - 21:00: συζήτηση «Τα ρούχα σκοτώνουν: Το κοστούμι ως σημαίνον», συντονιστής: Ian Peacock, ομιλητής: Jonathan Faiers (Καθηγητής στο Τμήμα Μόδας και Υφασμάτων Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία).

21:00 - 23:00: «Το μωρό της Ρόζμαρυ» του Roman Polanski.

00:00 - 01:45: «Νοσφεράτου: Ο δράκουλας της νύχτας» του Werner Herzog.

Κυριακή 24 Μαΐου (12:00 - 20:00)

Τηλεοπτικές σειρές

12:00 - 12:50: «Ντάλλας: Digger’s Daughter» (1η σαιζόν, 1ο επεισόδιο).

13:00 - 14:00: «House of Cards: Chapter 1» (1η σαιζόν, 1ο επεισόδιο).

14:00 - 15:00: συζήτηση «Ένας ήρωας ανάμεσα σε ήρωες: Μια πιο κοντινή ματιά στον ενδυματολόγο», συντονιστής: Double Decker.

15:30 - 16:30: «Οι εκδικητές: Hot Snow» (1η σαιζόν, 1ο επεισόδιο).

17:00 - 18:00: συζήτηση «Δυναμικές γυναίκες στην οθόνη: Μια μελέτη των γυναικείων κοστουμιών», συντονιστής: Double Decker, ομιλήτρια: Dr. Helen Warner (Λέκτορας στη Σχολή Πολιτικής, Φιλοσοφίας, Γλώσσας & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας).

19:00 - 20:00: «Οι Άγγελοι του Τσάρλυ» (1η σαιζόν, 1ο επεισόδιο).

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο 23 Μαΐου: 7 ευρώ για κάθε κύκλο, εισιτήριο ημέρας: 10 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ, Κυριακή 24 Μαΐου: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς