Β. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 18:08
UPD:22:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

H πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου προσέρχεται στο Εφετείο Αθηνών προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

A- A A+

Πολύ ακριβά πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση Τσοχατζόπουλου κατέθεσε η πρώην Υπουργός Βάσω Παπανδρέου ενώπιον του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Τα τελευταία χρόνια είδα ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι μια φούσκα. Δεν έγινε τίποτα. Όταν ήμουν εγώ Υπουργός αν γίνονταν πράγματα διάφορα από κάτω, εγώ είχα την ευθύνη.

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται σε κάθε υπουργείο. Ο κάθε Υπουργός έχει την ευθύνη για το τι γίνεται στο υπουργείο του και ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη γι' αυτούς που επιλέγει» κατέθεσε η Β. Παπανδρέου.

Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου για το εάν την περίοδο 1998- 1999 είχε ακούσει ότι γίνονταν διάφορες περίεργες κινήσεις, η κ.Βάσω Παπανδρέου είπε:

«Τοτε όχι. Μετά το 2000 υπήρχε περιρρέουσα  ατμόσφαιρα γενικά περί διαφθοράς,΄χωρίς όμως να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Μερικά πράγματα όμως αποδεικνύονται και έχουν αποδειχθεί. Το 2007 σε κομματική συγκέντρωση είπα κάτι και έπεσαν να με φάνε. Έβλεπα ότι ο τρόπος ζωής ορισμένων, χωρίς να έχω πει ονόματα και να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα εισοδήματά τους. Και επαναλαμβάνω δεν αναφέρομαι σε Υπουργούς».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΑΚΗ: Αιφνιδιαστήκατε από την υπόθεση περί δωροδοκίας;

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αιφνιδιάστηκα. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά γίνομαι έξω φρενών. Γιατί εγώ έδωσα όλη μου τη ζωή, όπως και ο λαός. Με το να βλέπεις να καταρρέει όλη σου η ζωή είναι πολύ σημαντικό. Αν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά. Όλη η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχτηκε, εκτός αν έχουμε όλη τη δικαιοσύνη για πέταμα. Δωροδοκία χωράει και στα αντισταθμιστικά.  Με ποιον τρόπο; Να ρωτήσετε αυτούς που το έχουν κάνει.

Εάν τότε ήξερα οτι υπήρχαν μίζες προφανώς και δεν θα το ψήφιζα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος είπε ότι το ΚΥΣΕΑ ήταν το ανώτατο όργανο που έπαιρνε πολιτικές αποφάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, την ασφάλεια του λαού. Ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων έχει χωριστό πλαίσιο από το υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν  κατηγορείστε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ αλλά για δωροδοκία...

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:.Δεν έχω διάθεση να ανοίξω διάλογο μαζί σας για ζητήματα εκτός θέματος.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Λυπάμαι πολύ για τη θέση στην οποία είστε. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος

Μόλις ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η κ. Παπανδρέου, στο έδρανο ανέβηκε ο πρώην Υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο και τις αρμοδιότητες του  ΚΥΣΕΑ όπου ήταν μέλος για έντεκα χρόνια.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο δωροδοκίας για τα ΤΟΡ στην εξεταστική επιτροπή. Και όχι μόνο για το κόμμα μου,αλλά και για κανένα κόμμα. Τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό. Μόνο όταν έγιναν οι δίκες στην Γερμανία και την Ρωσία. Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας, για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία, ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου τον κ. Ιβάνοφ και αντκατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία τα πλήρωσε δυο φορές.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως  επέλεξε την πολιτική λύση.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:  Είδα οτι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτα που έπρεπε να εισπράξει.

ΑΝΑΠΛ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ:.Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη;

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει...

ΑΝΑΠΛ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζοπουλου, την μη υπουργική ζωή, σας προκάλεσαν εντύπωση οι συνθήκες ζωής του σε σχέση με ..

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΑΚΗ: Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί εξω απο εδώ με βίλες και πισίνες.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για όλη την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή