Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ΠΓΔΜ

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 21:58
UPD:22:01
REUTERS/MARKO DJURICA

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των δύο πολιτικών είχαν τρεις ευρωβουλευτές που επωμίσθηκαν το ρόλο των μεσολαβητών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σλοβάκο Έντουαρ Κούκαν από την ομάδα του ΕΛΚ, τον Σλοβένο Ιβο Βάγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων και τον Βρετανό Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι εισηγητές για τα Βαλκάνια.

Στόχος της μεσολαβητικής προσπάθειας του ΕΚ, είναι να δοθεί ένα τέλος στην κρίση η οποία ξέσπασε τελευταία με τα έντονα επεισόδια στην περιοχή του Κουμάνοβο.

Επίσης οι ευρωβουλευτές, φιλοδοξούν να συμβάλλουν και στη λύση της πολιτικής κρίσης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τις περσινές εκλογές (Απρίλιο 2014), που έχει σαν συνέπεια τη μη προσέλευση στο Κοινοβούλιο, των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα, η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ με τους ευρωβουλευτές έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αύριο το απόγευμα όμως είναι προγραμματισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Την «απογοήτευσή» του για τις δυσάρεστες εξελίξεις στη ΠΓΔΜ εξέφρασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

«Ήταν σε βασιλικό δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ» είπε, «δυστυχώς όμως ύστερα από τις πράξεις του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, έχουμε οπισθοδρομήσει. Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά συγκρουσιακή κατάσταση εξαιτίας των επιλογών του πρωθυπουργού» τόνισε ο Τζ. Πιτέλα.

Οι προσπάθειες της σοσιαλιστικής ομάδας στοχεύουν στο να βρεθούν οι τρόποι ώστε «να σπάσει ο αυταρχισμός του Γκρούεφσκι» εξήγησε ο Τζιάνι Πιτέλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή