Γαλλία : Απεργούν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους

Αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού, ζητούν αυξήσεις
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 12:02
UPD:15:21

A- A A+

ΜΕΓΑΛΗ ανάστατωση και καθυστερήσεις για το επιβατικό κοινό έχει προκαλέσει σήμερα η πανεθνική απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους (SNCF).

Η 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τέσσερα συνδικάτα των εργαζομένων στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους οδήγησαν στην ακύρωση δρομολογίων πολλών αμαξοστοιχιών στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Ορισμένοι ταξιδιώτες που ζούν στα προάστια απουσίασαν σήμερα από την εργασία τους, προκειμένου να αποφύγουν τη μεγάλη ταλαιπωρία στους δρόμους.

Η διεθνής αμαξοστοιχία Eurostar δεν επλήγη από την κινητοποίηση, δήλωσαν οι SNCF. Οι εργαζόμενοι στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους που ανέρχονται σε 172.400, διεκδικούν αύξηση των αποδοχών τους κατά 6% και διαφωνούν με τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε περικοπή 3.505 θέσεων εργασίας φέτος.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται απεργία σε εθνικό επίπεδο μετά τη σύγκρουση για το συνταξιοδοτικό πέρυσι την άνοιξη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανεπαρκείς αυξήσεις στις αποδοχές τους που προτάθηκαν για το 2004, τις μαζικές μειώσεις θέσεων εργασίας, όπως έχουν ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό του 2004, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές.

Η απεργία πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την κινητοποίηση των εργαζόμενων στον τομέα της Ενέργειας που τάσσονται κατά των σχεδίων μείωσης θέσεων εργασίας και ιδιωτικοκοποίησης της επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Γαλλίας.

Η απεργία επέφερε κατά περίπου 7% μείωση του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και έπληξε έξι σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Περίπου το ήμισυ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού και Φωταερίου της Γαλλίας μετείχαν στην απεργία, είπε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT.

Τα συνδικάτα αντιτίθενται στα σχέδια αλλαγής του νομικού καθεστώτος της δημόσιας επιχείρησης EDF, που βλέπουν ως προάγγελο για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας κοινής ωφελείας. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο, με την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, διαμαρτυρόμενα για τις συνθήκες εργασίας τους και τις ελλείψεις προσωπικού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή