Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 12:35
UPD:12:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η σύνοδος κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου και ενδεχομένως ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση να φτάσει σε μια «έντιμη» συμφωνία, πριν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Ιουνίου και ενδεχομένως ένα πιστωτικό γεγονός.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, μετά και τις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι στη Ρίγα της Λετονία θα εξεταστούν κυρίως οι σχέσεις με την Ρωσία και του ουκρανικό ζήτημα.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημείωσε την προσεχή Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το απόγευμα πέρασαν το κατώφλι του κυβερνητικού Μεγάρου η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ήδη το Μαξίμου έχει προχωρήσει σε μία «χαρτογράφηση» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διερευνώντας τα πιθανά «όχι» στα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία κα θα έρθουν στη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Παπαδημούλης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως η όποια συμφωνία «θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κ.Ο. μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει στη Ρίγα μια κατ’ αρχάς συμφωνία σε όλα τα σημεία εκτός ασφαλιστικού και εργασιακού, αν και σε αυτά τα δύο ακανθώδη θέματα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «έγιναν σοβαρές υποχωρήσεις από πλευράς της Αθήνας».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά των δανειστών», αν και όπως αναγνωρίζουν «αν επικρατήσουν οι σκληροί του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον (Σόιμπλε-Τόμσεν) η συμφωνία απομακρύνεται με δεδομένο ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πατήσει όλες τις κόκκινες γραμμές η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή